Back to top

Adománygyűjtő központ nyílik a Sikabonyi Közösségi Házban mától a kárpátaljaiak megsegítésére

Publikálva: 2022, március 1 - 06:00
A rendkívüli ukrajnai helyzet miatt Dunaszerdahely Város Önkormányzata március 1-jétől a Sikabonyi Közösség Házat jelölte ki adománygyűjtő pontként, ahová a város lakosai a háború miatt bajbajutottaknak szánt adományaikat eljuttathatják. Itt munkanapokon 8.00–18.00 óra között várnak minden adakozni vágyó személyt. Mutatjuk, mire van most szüksége a kárpátaljaiaknak.
Adománygyűjtő központ nyílik a Sikabonyi Közösségi Házban mától a kárpátaljaiak megsegítésére

A tegnapi sajtótájékoztatón Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere elmondta, hogy az elmúlt hétvégén már egyeztetett Babják Zoltánnal, a kárpátaljai Beregszász (Ukrajna) polgármesterével, aki jelezte a település testvérvárosainak, így Dunaszerdahelynek is, miben tudnának segíteni.

„Beregszász polgármestere egyebek mellett aggregátort (áramfejlesztő gépet), szivattyúkat és kommunikációs eszközöket kért, amelyek a nehezebb időkben is segíteni tudják az önkormányzat folyamatos működését”

– fogalmazott Hájos Zoltán, aki elmondta azt is, biztos abban, hogy Dunaszerdahely város lakossága is bekapcsolódik a gyűjtésbe. Dunaszerdahely polgármestere javasolta azt is, hogy

„a lelkes csapatok, civil szervezetek lehetőség szerint önmaguk ne indítsanak útnak adományt, mert gond a határon átjutni. Mindig szükséges ugyanis, hogy legyen megfelelő fogadóhely. Ha gyorsan szeretnének cselekedni, kérjék az egyházak vagy az ökumenikus szeretetszolgálat segítségét, akiknek kapcsolataik, fogadó partnereik is vannak. Ha valaki csak elindul a határhoz, lehet, hogy nem tud átjutni a szállítmányával.”

Mivel úgy tűnik, hosszabb távon kell majd a gyűjtést koordinálni városi szinten,

március 1-jétől, vagyis ma 8 órától a Sikabonyi Közösség Házban megnyitják a dunaszerdahelyi adománygyűjtő központot.

Ide munkanapokon 8.00–18.00 óra között várnak minden adakozni vágyót. Ruhaneműt nem érdemes vinni, egyelőre arra nincs szükség. Amit kérnek, az a következő:

 • tartós élelmiszer – liszt, olaj, cukor, só,
 • ivóviz,
 • palackozott ivóviz – csecsemőknek,
 • gyümölcs – főleg alma,
 • gyümölcslevek,
 • konzervek,
 • száraztészta,
 • rizs,
 • hagyma, fokhagyma,
 • tisztító- és tisztálkodási szerek,
 • pelenka, valamint
 • gyerekeknek szánt apró játékok, foglalkoztatók, kifestők, színes ceruzák.

Az önkormányzat forródrótján, munkanapokon, munkaidőben

a 0918 607 332-es telefonszámon

várják a további felajánlásokat is, például a fuvarozókét, akik az önkormányzatnak segítenének eljuttatni az összegyűlt adományokat.

Pénz küldésére Dunaszerdahely Város Önkormányzatán keresztül az alábbi transzparens számlára történő átutalással is van lehetőség:

Mesto Dunajská Streda

Bank neve: ČSOB, a.s.

Bank címe: Žižkova 11, 811 02 Bratislava

IBAN: SK 83 7500 0000 0040 2757 8038

BIC: CEKOSKBX

Testvérvárosunk, Beregszász még egy utánfutót, két egyköbös víztartályt, valamint további eszközöket is kap. Az első célirányos szállítmány időpontját a kárpátaljaiakkal fogja egyeztetni Dunaszerdahely, mivel a jelenleg katonai irányítás alatt lévő Ukrajnába, így Kárpátaljára is nehézkes bejutni.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies