Back to top

A cél az összehangolt segítségnyújtás Kárpátaljának

Publikálva: 2022, február 28 - 16:57
Az orosz–ukrán háború miatt kialakult helyzetben, a kárpátaljaiak megsegítésére, a segítségnyújtás koordinálása céljából Összehangolt segítségnyújtás Kárpátaljának címmel hívott össze egyeztető találkozót magyar szervezetek és a történelmi egyházak képviselői számára Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke ma Dunaszerdahelyen. A városháza nagy üléstermében tartott déli megbeszélésen a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Szövetség a Közös Célokért és a történelmi egyházak képviselői, illetve a megyei alenökök vettek még részt – többük online. A beszélgetésbe bekapcsolódott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is, aki a jelenlegi helyzetről tájékoztatta a résztvevőket.
A cél az összehangolt segítségnyújtás Kárpátaljának

A találkozót követő sajtótájékoztatón Forró Krisztián jelezte, hogy egyre többen keresik meg a Szövetséget is azzal, miképp tudnának segíteni. Mivel a Szövetség kiépített „struktúrákkal bír Kelet és Dél-Szlovákiában, szerettük volna ezzel is támogatni a segélynyújtást, hatékonyabbá, gyorsabbá és szervezettebbé tenni azt” – fogalmazott Forró, aki elmondta, a kárpátaljaiak már jelezték, miben is kérnének segítséget.

Elhangzott, hogy jelen pillanatban Kárpátalján nyugalom van, de az ottani önkormányzatok igyekeznek mindenre felkészülni, így aki segíteni szeretne, még semmiről sem késett le, hiszen a következő időszakban is lehetőség van rá.

Forró Krisztián szerint „amire a legnagyobb szükség van,

az az anyagi segítség, a tartós élelmiszerek, valamint a higiéniai eszközök eljuttatása Ukrajnába.

Ami a szálláshelyeket illeti, elsősorban azok keresnek jelen pillanatban szállást, akik a háború sújtotta területről érkeznek”. A Szövetség elnöke hozzátette azt is, hogy Kelet-Szlovákiába egyre több menekült érkezik, így az ottani települések polgármestereivel is egyeztettek, mire lenne a keleti országrészben most szükség.

Amit várnának, azok

„a pokrócok, vízmelegítők, vízforralók és melegítők, elektromos hősugárzók, valamint műanyag tálkák és eldobható evőeszközök – ezek most ugyanis nehezen hozzáférhetők”.

Szükség lenne továbbá különböző raktározási helyekre, ahol az egyes régiókban össze lehet gyűjteni az adományokat, illetve ha vállalkozók, magánszemélyek olyan nagyobb gépjárművekkel, teherautókkal rendelkeznek, amelyeket fel tudnak ajánlani az összegyűlt adományok elszállítására, azzal szintén sokat segíthetnének.

A Szövetség ennek a koordinálására honlapján elkészít egy aloldalt, ahol megtalálható lesz egy transzparens számla is, ahová a rászorulóknak szánt pénzfelajánlásokat várják. Emellett minden egyes járásban egy koordinátor fog az adományozók rendelkezésére állni, de az adománygyűjtő helyszíneket is fel kívánják tüntetni.

Dunaszerdahely már felvette testvérvárosával a kapcsolatot

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, már felvették a település kárpátaljai testvérvárosával, Beregszásszal a kapcsolatot.

„Beregszász polgármestere egyebek mellett aggregátort, áramfejlesztő gépet, szivattyúkat és kommunikációs eszközöket kért, amelyek a nehezebb időkben is segíteni tudják az önkormányzat folyamatos működését”

– fogalmazott Hájos Zoltán.

„Fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, hogy a nehéz időkben is tudjunk számítani egymásra. Biztos vagyok benne, hogy Dunaszerdahely város lakossága is be fog kapcsolódni a gyűjtésbe. Megemlítem azonban, hogy lelkes csapatok, civil szervezetek lehetőség szerint önmaguk ne indítsanak útnak adományt, mert gond a határon átjutni. Mindig szükséges ugyanis, hogy legyen megfelelő fogadóhely. Ha gyorsan szeretnének cselekedni, keressék az egyházak vagy az ökumenikus szeretetszolgálat segítségét, akiknek kapcsolataik, fogadó partnereik is vannak. Ha valaki csak elindul a határhoz, lehet, hogy nem is jut át szállítmányával.”

A polgármester szerint egyelőre úgy tűnik, hosszabb távon kell majd a gyűjtést koordinálni városi szinten is, illetve osztályozni kell, majd célzott módon eljuttatni azt a rászorulóknak. Ennek menetéről folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosokat.

 

Március 1-jétől a Sikabonyi Közösség Házban nyílik meg a gyűjtőközpont

A kárpátaljaiak kérését, illetve a rendkívüli ukrajnai helyzetet is figyelembe véve Dunaszerdahely Város Önkormányzata március 1-jétől a Sikabonyi Közösség Házat jelölte ki gyűjtőpontként, ahová a város lakosai a bajbajutottaknak szánt adományaikat vihetik. A következőket kérik:

 • tartós élelmiszert – liszt, olaj, cukor, só,
 • ivóvizet,
 • palackozott ivóvizet, csecsemőknek,
 • gyümölcsöt – főleg almát,
 • gyümölcsleveket,
 • konzerveket,
 • száraztésztát,
 • rizst,
 • hagymát, fokhagymát,
 • tisztító és tisztálkodási szereket,
 • valamint pelenkát,
 • illetve a gyerekeknek játékokat, foglalkoztatókat, kifestőket, színes ceruzákat.

Ruhaneműt most nem érdemes hozni, egyelőre arra nincs szükség.

Az adománygyűjtő pont munkanapokon 8.00–18.00 óra között vár minden adakozni vágyó személyt.

Várják emellett a további felajánlásokat, a fuvarozókét is, akik az önkormányzat forródrótján munkanapokon, munkaidőben a 0918 607 332-es telefonszámon tudnak jelentkezni.

Pénz adományozására Dunaszerdahely Város Önkormányzatán keresztül az alábbi számlára történő átutalással is lehetőség van:

Mesto Dunajská Streda

Bank neve: ČSOB, a.s.

Bank címe: Žižkova 11, 811 02 Bratislava

IBAN: SK 83 7500 0000 0040 2757 8038

BIC: CEKOSKBX

Az önkormányzattól testvérvárosa, Beregszász emellett még egy utánfutót, két egyköbös víztartályt, valamint további eszközöket is kap. Az első szállítmány időpontját pedig a kárpátaljaiakkal kívánja egyeztetni Dunaszerdahely, mivel a jelenleg katonai irányítás alatt lévő Ukrajnába, így Kárpátaljára is nehézkes bejutni.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies