Back to top

45 éves a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ

Publikálva: 2022, november 5 - 16:08
Kiállítással és gálaműsorral ünnepelte meg 45 éves jubileumát a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ november 4-én.
45 éves a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ

A program Szakáll Mária és Szakáll Kolčák Noémi különleges szín- és hangulatvilágú, Ajándék című tárlatának a megnyitójával kezdődött. „Nem egyszerű tárlatnyitóra érkeztünk, (...) születésnapot ünnepel a Csalpár Benedek Városi Művelődési Központ. (...) Mi pedig előbb ma a kiállító művésznők álmait, gondolatait ismerhetjük meg a festményeiken keresztül, (...) s érezzük, hogy a művészet mindenkié”, fogalmazott a méltató, Péntek István.

A gálaesten már a 45 éves városi intézmény került a középpontba. Előbb Kevická Tünde ismertette röviden a jubiláló kultúrközpont létrejöttének a történetét. 

Mint elmondta, a városközpontban régebben is üzemelt kultúrház, amely a hatvanas évek ben Üzemi Klubként, majd moziként működött, ami kinőte magát, s az akkori kommunista vezetés szorgalmazta egy új kultúrház felépítését.
A kultúrát és a szórakozást szolgáló Városi Művelődési Ház (VMK) a nagyérdemű közönség előtt 1977. november 4-én nyitotta meg kapuját, s kezdte meg munkáját a magyar és a közösségi kultúra szolgálatában. A helyi sajtó már 1964-ben cikkezett az „új dunaszerdahelyi kultúrház építéséről", amelyre nemcsak a határozott igény, de 1968-ban a konkrét tervek is megvoltak és az átadását 1972-re tervezték. A dunaszerdahelyi VMK alapkövét 1973. augusztus 13-án helyezték el, s még abban az évben megkezdődött az építése. Főtervezője Jozef Slíž pozsonyi építészmérnök és társai, Eva Grébertová, valamint Alexander Braxatoris építészmérnökök voltak. Az épület 1977-re készült el és a korszak politikai ideológiai elvárása szerint a szovjet Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára időzítve adták át rendeltetésének.

Az ünneplőket Hájos Zoltán polgármester is köszöntötte.

„1977 óta az intézmény otthont ad a kultúrának, teret ad kulturális csoportoknak, egyesületeknek. E falak között generációk nevelkedhettek fel, ismerkedhettek meg a magyar kultúrával, népművészettel, néphagyományokkal. Számtalanszor színpadra lépett a Csallóközi Néptáncegyüttes és a Dunaág néptánccsoport, de amatőr színészek, népdalcsoportok is megfordultak itt. Ez az intézmény ad otthont több évtizede a Duna Menti Tavasznak, falai között könyvtár, bábcsoport és énekkar is működik, valamint itt játssza hazai mérkőzéseit sakk-csapatunk is. Országos- és nemzetközi hírű színházi- és zenei darabok, valamint komoly- és könnyűzenei koncertek is teltházas előadásokat tartottak, de az NFG Klubban az egyetemista fiatalok is teret kapnak az eszmecserékre, szórakozásra”, fogalmazott Hájos Zoltán. 

„Kívánom, hogy a Művelődési Központnak – a Csaplárnak – nagyszámú kultúrát szerető lelkes közönsége legyen, akik belépőjegyük megvételével támogatják ennek a városi intézménynek a fennmaradását és fejlesztését. Kívánom, hogy igazgató asszonynak legyen elég lendülete és energiája, hogy kiemelkedő színvonalon tudja működtetni az intézményt és emellett olyan kollégákat is, akik segíteni tudják munkáját”, zárta szavait a polgármester.

„Úgy gondolom, hogy a mai ünnep nemcsak az intézmény életében fontos pillanat, hanem a Dunaszerdahely város polgárai, a kultúrát pártoló, támogató közönsége számára is, hiszen a VMK Dunaszerdahely város kulturális élete szempontjából a megnyitásától mai napig kulcsfontosságú szerepet tölt be”, mondta el a Csaplár igazgatónője, Takács Tímea, aki egyben jelezte azt is, nagy változások is történtek a központ életében.

„2019 decemberétől egy új időszak vette kezdetét. Mint az intézmény új igazgatója a 2020-as év elé örömmel és várakozással tekintettem, ígéretesen indult, tele voltam tervekkel, amit szerettem volna mindenképp realizálni. 

A 2020-ban berobbanó világjárvány nagyon nehéz feladat elé állította a VMK-t is. Intézményvezetőként tudtam, hogy bármilyen rossz helyzetben vagyunk, a munka nem állhat le. A VMK alapfeladatát nem tudta ugyan ellátni, de közösen belekezdtünk az igazgatói tisztség betöltésére beadott, az intézmény fejlesztésével kapcsolatos terveim, elképzeléseim megvalósításába. A kollégáim mindenben támogattak, így a VMK a covid-járvány alatt maximálisan kihasználta az időt, az anyagi helyzetét és az emberi erőforrását, hogy az épületen belül elvégezzen jó pár átalakítást, illetve felújítást. Az önkormányzati, az állami és a magyarországi pályázaton (BGA) való sikeres részvétel és Dunaszerdahely város Önkormányzat és a Hivatal anyagi támogatása nagyban hozzájárultak a terveim megvalósításához. 
Csak néhány adat: 7 új terem lett felújítva, 5 db asztali számítógép, 3 db laptop, 1 nagyteljesítményű irodai nyomtató, 2 asztali nyomtató, 100 db szék, 1 szárnyaszongora lett megvásárolva, és még sorolhatná. A 2 darab kültéri LED panellel, valamint új felvonóval lett gazdagabb a VMK, amelynek beruházását teljes mértékben Dunaszerdahely Város Önkormányzata finanszírozta”, összegzett Takács Tímea.

„Ezt a nagyszabású felújítási munkálatokat, fejlesztéseket nem tudtuk volna segítség nélkül megvalósítani. Hálás köszönettel tartozunk Dunaszerdahely Város Önkormányzatának és Magyarország Kormányának, a helyi vállalkozóknak, cégeknek is pL. Stemmer és Kázmér cég, Municipál Real Estate, Fácán Presso, Verin Consulting, Danube Euroconsulting, Transound, Madnet cégeknek is. 
Ami számomra a legfontosabb és az intézmény számára a leghasznosabb, hogy a kollektívából, Csapat alakult ki. Hálás köszönetemet fejezem ki a Csapatnak, hogy a legnehezebb időszakban mellettem voltak és együtt valósítottuk meg ezt a látványos változást és fejlesztést.

A Csaplár a helyi kulturális élet »fáradhatatlan lankadatlan motorja«, melynek célja, hogy közösségünk és magyarságunk megtartása szolgálatában, s érdekében a város és a térség legsokrétűbb kulturális, közművelődési, közösségi tevékenységet ellátó intézményévé nője ki magát.

Felvidék legmagyarabb városában, Dunaszerdahelyen magyarnak lenni, magyarnak maradni a szülőföldön – mindannyiunk számára feladat és kötelességünk is!”, zárta gondolatait Takács Tímea igazgató.

A gálaesten fellépett a AyFly family, Dórák Lara Jázmin és Šimovič Dominik, valamint Kevická Tünde, Kollár Katalin és Érsek Rezső hármasa aratott hangos sikert, Fényes Szabolcs melódiáival. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies