Back to top

A zöldhulladék begyűjtését városi cég végzi

Publikálva: 2016, április 13 - 10:22
Az elkövetkező napok a városi tulajdonú Municipal Real Estate kft. kezdi a zöldhulladék begyűjtését a családi házas övezetben. Ennek részleteiről kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.

„A Dunaszerdahelyi Hírnök előző számában már szóltunk arról, miért fontos a hulladék osztályozott gyűjtése, emellett a szemétlerakatra szállított hulladék mennyiségének csökkentése. Ennek kapcsán fontos a zöldhulladék begyűjtésének is külön figyelmet szentelnünk. Mint tudjuk, már az előző évben és az idén is a városi tulajdonú Municipal Real Estate kft. szedte össze a kidobott karácsonyfákat, majd ledarálva azokat, ezáltal is csökkent a hulladéklerakóra jutó ilyen jellegű szemét mennyisége. Megjegyezném, hogy a negyvenhektáros területen, amelyet ez a vállalat tart karban, a zöldhulladék már a múlt évben is biohasznosításra került a mezőgazdaságban. Idén ezt kibővítendő, úgy döntöttük, hogy a Municipal Real Estate kft. végzi a városban a zöldhulladék, a levél- és fűnyiradék összegyűjtését. Már április első három hétében a lomtalanítás keretében a levágott ágakat és a zöldhulladékot is a városi vállalat szedi és ez így fog folytatódni ebben az évben.

Minden egyes családi házhoz juttatunk ki műanyagzsákot, amibe kérjük a lakosokat, hogy tegyék be a fűnyiradékot és zöldhulladékot. Ezt a Municipal Real Estate kft. komposztálni fogja és így tudjuk csökkenteni a hulladéklerakóra lerakott hulladékmennyiséget, ami olcsóbbá teszi a városnak a hulladékgazdálkodást, ezáltal pedig több mint tíz százalékkal tudnánk csökkenteni a polgárok szemétdíját. Kérem a dunaszerdahelyi polgárokat, hogy kizárólag kerti hulladékot tegyenek a zsákokba, mert ha a vállalat munkatársai úgy látják, más szemét is van ezekben, akkor azokat nem szállítják el, ott hagyják a családi házak előtt. Fontos tudatosítani, hogy az összegyűjtött zöldhulladék komposztálásra kerül. A Municipal Real Estate kft. mást is kínál a polgároknak: akik a komposztáló telepre maguk fogják vinni a zöldhulladékot, azok ingyenesen fognak tudni komposztot vételezni a későbbiekben. Akik pedig a vállalat általi kerti hulladék elszállítását választják, ők kedvezményes áron tudnak majd komposzthoz jutni a kiskertjük számára. Mivel városunkban utcák hossza több mint 70 kilométer, ezért a sajtón és a városi honlapon keresztül tájékoztatjuk majd a polgárokat, mikor és melyik utcában zajlik a zöldhulladék begyűjtése.”

Ezt már olvasta?

Cookies