Jelenlegi hely

A Zöld Kommandó akcióban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, szeptember 28 - 19:49 | Oktatás
A Dunaszerdahelyi Egészségügyi Iskolában megalakult a Zöld Kommandó. Lelkes diákokból és tanárokból tevődik össze a csapat.
A Zöld Kommandó akcióban

Az egész tavalyi iskolai évben kezdődött.  Diákunk Kovács Krisztián, az akkor még másodikos tanuló egészségügyi asszisztens szakon versenyre hívta diáktársait és tanárait - Bringázz a munkába! Meglepetésre a tanárok és diákok részéről a támogatást kapott és így iskolánk is bekapcsolódott a nemzetközi versenybe. A projektbe aktívan bekapcsolódok alaposan „megfertőzték” a környezetvédelemmel a többieket is. Most már ott tartunk, hogy konkrét tervekkel álltak elő a Zöld Kommandó tagjai. Első lépésként megépítették a komposztálót használt raklapokból. Ezután a szemetet ígéretükhöz híven szelektálni fogják és gondoskodnak róla, hogy a komposztálóba kerüljön az odavaló szemét. Az iskolaudvaron kialakított fűszer-és gyógynövénykertet kibővítik a tavasszal és beültetik levendulával és más gyógynövényekkel. A megszárított gyógynövényekből téli időben gyógyteákat főznének az iskola újonnan kialakított gyakorlókonyha helyiségeiben. Papírt- és használt elemeket begyűjtenék. A jó idő beálltával egyre többen járnának iskolába bringán, így védve környezetüket. Iskolai kirándulásokra, továbbképzésekre inkább a hivatalos közlekedési eszközöket használnák ki, így is védve a környezetüket. Tervekből és tenni akarásból nincs hiány. A cél, hogy a Gyermekbarát Iskola cím mellé megszerezzük a Zöld Iskola elismerést is. 

Az egész történetben az a jó, hogy a kezdeményezés a diákoktól jött. Elmondásuk szerint, fontos, hogy egy jövendőbeli egészségügyi dolgozó kivegye a részét a környezet védelméből, hiszen sok civilizációs betegség oka a környezet túlzott szennyeződése. Jó volna, ha mindenkiben tudatosulna, hogy „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” és nem mindegy, hogy adjuk át örökségüket.

Horváth Mária

Fotó: Szabó Katalin az iskola szakoktatója, a környezetvédelem szószólója