Back to top

Zajlik a használt étolaj gyűjtése a város alapiskoláiban

Publikálva: 2017, február 17 - 09:39
A használt étolaj veszélyes hulladék, ezért fontos, hogy ne a szemeteskukába kidobva vagy a lefolyóba kiöntve végezze. A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal műszaki és beruházási főosztálya február elején gyűjtőedényeket helyezett ki a város alapiskoláiba, amelyekbe az otthon összegyűjtött használt étolajat és zsiradékot helyezhetik a tanulók. Az önkormányzat így arra próbálja ösztönözni a lakosokat, hogy biztonságos és környezetkímélő módon szabaduljanak meg a használt sütőolajtól és zsiradéktól.

„Az iskolákban gyűjteni fogják az összes növényi eredetű zsiradékot (repce-, napraforgó-, lenolaj), valamint a konyhában további sütésre-főzésre alkalmatlan állati eredetű zsiradékot. Le lehet továbbá adni a különböző öntetek elkészítésénél felhasznált olajat (halkonzerv, szárított paradicsom) is. Arra azonban figyelni kell, hogy az olajba ne kerüljön ételmaradék. A diákok és a lakosok átlátszó és jól zárható edényekben, PET-flakonokban vihetik a használt olajat a gyűjtőpontokra. Az itt elhelyezett gyűjtőedényeket rendszeresen ürítik majd, a használt olajat, csakúgy, mint a PET flakonokat szakszerűen újrahasznosítják” – tájékoztatott Inczédi Gábor, a városi hivatal illetékes osztályának munkatársa.

A használt étolaj az iskolákon kívül leadható a Slovnaft töltőállomásokon, a kijelölt helyeken. Az éttermekből pedig a használt sütőolajat az erre szakosodott cégek gyűjtik össze. A tisztított étkezési olaj és sütőzsiradék másodlagos alapanyag lehet. Szelektíven gyűjtve bio üzemanyagot és biogázt gyártanak belőle, illetve kenőalapanyag is lehet.

A használt sütőolaj káros környezeti hatásai:
– A csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát.
– A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozza a csővezetékek falára lerakódva.
– A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.
– Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását a vízbe, elpusztítva a vízi élőlényeket.
– A kommunális hulladékba keverve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies