Back to top

XVII. Vámbéry Napok

Publikálva: 2017, március 14 - 10:07
A Vámbéry Polgári Társulás főszervezésében, valamint a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola társszervezésében rendezik az idei Vámbéry-napokat március 23-án és 24-én.

Március 23-án, 18.00 órakor könyvbemutatóval kezdődik az eseménysorozat. Az estet Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója nyitja meg, majd Zimonyi István egyetemi tanár (Szeged), a Vámbéry Tudományos Kollégium tagja ismerteti meg a nagyközönséggel a társulás új kötetét, Felföldi Szabolcs: Fény metszette élet című Vámbéry-albumát. A bemutatót, amelyet a Vámbéry téri Vináriumban tartanak, Keller László turkológus vezeti.

Március 24-én, pénteken zajlik a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntője. A 9.00 órakor a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskolában kezdődő vetélkedőt Tóth Tibor földrajztanár koordinálja és felügyeli, illetve Török Bence nyugalmazott tanár vezeti.

A zsűri elnöke: Felföldi Szabolcs régész, történész, további tagjai: Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum kurátora és etnológusa és Fibi Sándor, a Vámbéry Polgári Társulás választmányának tagja.

13.00 órakor ugyanitt kiértékelik a versenyt, majd innen a Vámbéry-térre indulnak tovább a résztvevők és a szervezők, ahol 14.00 órakor megkoszorúzzák Vámbéry Ármin mellszobrát. A köszöntőt Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere mondja, míg az ünnepi beszédet Zimonyi István egyetemi tanár, a Vámbéry Tudományos Kollégium tagja tartja.

A Vámbéry Napok zárásaként idén is átadják Vámbéry-díjat – erre aznap 14.30-kor a Dunaszerdahelyi Várháza dísztermében kerül majd sor.

Ezt már olvasta?

Cookies