Back to top

Volt nevük – közöttünk éltek...

Publikálva: 2019, május 29 - 10:42
Többen felfigyeltek rá, hogy városszerte botlatókövek kerültek elhelyezésre több helyszínen, amelyek a vészkorszakban elhunyt egykori dunaszerdahelyi családokra emlékeztetik az arra elhaladókat.
Volt nevük – közöttünk éltek...

Mindösszesen 63 botlatókő került, illetve kerül elhelyezésre Dunaszerdahely 11 helyszínén a közelgő, 75. évfordulójához érkezett holokauszt megemlékezések egyfajta mementóiként. 

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai – a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. 

Noha a botlatókövek most kerültek elhelyezésre a városban, ünnepélyes átadásuk csak a jövő hónapban, június 29-én lesz, a Dunaszerdahelyi zsidó kulturális fesztivál keretében (a fesztiválról rövidesen bővebben is beszámolunk). 

Az eseményre a világ számos országából érkeznek majd az egyes régi dunaszedahelyi zsidó családok túlélői, illetve azok leszármazottjai, akik ekképp is kegyeletüket fejezik ki az elhunytak iránt. 

1944 június 15-én, Dunaszerdahely történelmének egyik legsötétebb és legembertelenebb napján – a korábban a városban is életbe léptetett zsidó törvények végkifejleteként – az egykori Fő utcai zsinagóga, a Bacsák utca és a Csillag utca (ma Bartók Béla sétány) területén már korábban felállított gettóból az ott összezsúfolt több mint 3000 főnyi zsidót (főleg már gyerekeket, nőket és idősebbeket) a vasútállomásra terelték, és hatvan marhavagonba zsúfolva, embertelen körülmények között haláltáborokba deportálták őket.

A botlatókövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. 

A művészi projekt révén egy folyamatosan növekvő, az egyes kövek hálójából összeálló decentrális óriás „emlékmű” jön létre.

-na-

Ezt már olvasta?

Cookies