Jelenlegi hely

A vizes szórakozás újra másodrangú

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 18 - 06:43 | Hírek
Nyílt levélben fordul a kormányhoz a strandfürdők és uszodák szövetségének elnöksége. Tárgyalásra kérik fel Igor Matovič miniszterelnököt, Ján Mikas tisztifőorvost és a járványügyi bizottság tagjait a fürdők újranyitásának lehetőségeiről.
A vizes szórakozás újra másodrangú

A téli síszezon közeledtével a múlt héten a szlovák kormány találkozóra invitálta az üdülési szolgáltatások képviselőit, hogy a „Hogy éljük túl a telet?“ című megbeszélésen találjanak megoldást a közeledő téli üdülési szezon biztonságos elindítására. A strandfürdőket és uszodákat, az ország 29 létesítményét tömörítő szervezetet, a Szlovák Akvaparkok, Fürdők és Uszodák Szövetségét azonban ezúttal is kihagyták a meghívottak közül, holott ezek éves szinten mintegy 6 millió látogatót látnak vendégül.

„Mikor nyitnak? Milyen intézkedések kerülnek majd bevezetésre?“ - teszik fel a kérdést a megnyitást váró vendégek, és ugyanezekkel a kérdésekkel fordulnak az ország vezetőihez a fürdők vezetői is. Nyílt levelükben jelzik, kész tervekkel várják a tárgyalást, melyek a látogatók és a kiszolgáló személyzet fokozott biztonságát hivatottak szolgálni a téli szezonban is. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a tárgyalások időpontját, mivel egy-egy komplexumnak legalább 8-10 napra van szüksége a biztonságos működés elindításához.

Közös érdeke ez szolgáltatónak és vendégnek egyaránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 27 fürdőben elhelyezett ládákban összegyűjtött több ezer „Segítsünk a fürdőknek!“ feliratú képeslap.

„Ha a belépéshez helyszíni antigén tesztelés szükségeltetik, az állami szervekkel, az önkormányzatokkal és a turisztikai szervezetekkel közösen hajlandók vagyunk részt vállalni belőle“ - nyilatkozta Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója, a Szlovák Akvaparkok, Fürdők és Uszodák Szövetségének elnöke.

„A koronavírus-járvány első hulláma idején több mint száz biztonsági előírást javasoltunk az újranyitás érdekében, melyeket a járványügyi bizottsággal is megtárgyaltunk. Már akkor bevezettük a kötelező testhőmérséklet-mérést, a szájmaszkok használatának ellenőrzését, ugyanakkor a termálvíz klórtartalmát is a megengedett maximum közelében tartottuk - mindezt a látogatók és a munkatársak egészségének védelme érdekében“ - tette hozzá Peter Kolenčík, a szövetség alelnöke.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy ugyanúgy 50%-os vendégszámmal üzemelhessünk, mint ahogyan azt november közepétől engedélyezte a kormány a moziknak és színházaknak - egészítették ki az elnökség tagjai, Peter Gurčík, Vladimír Moravčík és Ludovít Lebó.

SAAKP, -rovin-

Címkék: koronavírus