Back to top

Viszlát, kukaketrecek! A héten elindul a föld alatti kukák telepítése

Publikálva: 2022, október 23 - 17:59
Európai uniós pályázat segítségével valósítja meg Dunaszerdahely önkormányzata azt az október 24-ei héten elinduló nagyszabású programot, amelynek keretében a jelenlegi, városszerte megtalálható kukatárolókat föld alatti, és sokkal nagyobb kapacitású kukákra cserélik. Már 2022 márciusában jóváhagyta a pályázatot a képviselő-testület, ám mivel az európai uniós pénzekből valósul meg, rendkívül bonyolult eljárási folyamaton ment keresztül. Az első ilyen föld alatti kuka elhelyezésének előkészítési fázisa miatt a héten szerdától a Duna utcán forgalomkorlátozás várható, félútpályás lezárással.
Viszlát, kukaketrecek! A héten elindul a föld alatti kukák telepítése

Nem csupán Dunaszerdahelyen, de országszerte rendkívül nagy gondot okoz a szemét, illetve annak tárolása és megfelelő elszállítása. Dunaszerdahely korábban kukaketrecekkel védte a jelenlegi 1100 literes kukákat, leginkább a szemetet a kukák köré szóró guberálóktól. Ez a megoldás azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a város egy zártabb rendszerre pályázott az uniós forrásoknál. 

Ennek eredményeként a 2022 márciusában jóváhagyott, majd rendkívül bonyolult eljárási folyamaton végigmenő pályázat valósulhat meg több etapban ettől a héttől kezdődően Dunaszerdahelyen.  

A jelenlegi szemétketreces megoldás helyett az ott található 1100 literes kukákat fogják kiváltani az egyenként 5 köbméteres zárt, föld alatti tárolók, amelyek egyrészt a korábbi áldatlan állapotokat lesznek hivatottak megszüntetni, ugyanis azokat már csipekkel fogják működtetni, bár attól függetlenül sem lehet belőlük a szemetet kiszórni. 

A föld alatti kukáknál a kommunális hulladékra szánt mellett lesz a papír, a műanyag, a konyhai hulladék, illetve az üveg számára számára is megfelelő tartály elhelyezve az egyes lokalitásokban.

Első körben tizenegy helyszínen cserélik le majd a városban a kukaketreceket, így a Duna utcán, a Komensky utcán, a Nemesszeg utcán, a Városháza téren, a Vámbéry téren vagy a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ mellett. 

(nagy)
 

 

Ezt már olvasta?

Cookies