Back to top

Visszakéri a Szputnyik V vakcinát az orosz közvetlen beruházási alap

Publikálva: 2021, április 9 - 10:09
Az orosz közvetlen beruházási alap (RFPI) arra kérte a szlovák kormányt, küldje vissza a Szputnyik V vakcinaszállítmányt. A RFPI hivatalos Twitter-oltalán megjelentetett közlemény szerint a szerződés megszegése miatt kérik vissza az oltóanyagot.
Visszakéri a Szputnyik V vakcinát az orosz közvetlen beruházási alap

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, volt miniszterelnök a közösségi hálón megerősítette: az RFPI arra kért bennünket, hogy adjuk vissza a Szputnyikot és bontsuk fel a szerződést.

„Az RFPI 2021. április 6-án kelt levelében arra kéri a szlovák kormányt, az ismételt szerződésszegések miatt szolgáltassa vissza az oltóanyagot”

– áll a RIA Novosti ügynökség által idézett dokumentumban. Az RFPI tájékoztatása szerint a vakcinát más országokban használják fel.

A TASS hírügynökség tájékoztatása szerint az RFPI közölte, hogy

a Szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szerződést szegett azzal, hogy a Szputnyik V-t olyan laboratóriumban vizsgálták, amely nem tagja az EU gyógyszerellenőrző laboratóriumhálózatának.

A TASS tájékoztatása szerint az RFPI felkérte a szlovák kormányt, hogy küldje el a vakcinát egy EU-tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumba. Az RFPI állásfoglalásában közölte, hogy az összes Szputnyik V szállítmány azonos minőségű, szigorú minőségellenőrzésen esik át a Gamaleja Intézetben. Az RFPI közleménye szerint a Szputnyik V minőségét a világ 59 országának hatóságai igazolták. Kirill Dmitriev, az RFPI ügyvezető igazgatója csütörtökön Moszkvában találkozott Igor Matovič szlovák pénzügyminiszterrel.

Az orosz vakcina @sputnikvaccine hivatalos twitter-bejegyzése szerint az RFPI-nek továbbra is eltökélt szándéka, hogy segítsen Szlovákia lakosságának a Szputnyik vakcinával. A hivatalos találkozó célja az oltóanyag Szlovákiába szállításával kapcsolatos technikai kérdések tisztázása volt – pontosított a pénzügyminisztérium.

A Szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal csütörtökön jelentette be, hogy a Szputnyik V gyártója nem bocsátotta rendelkezésére az értékeléshez szükséges adatok mintegy 80 százalékát. Zuzana Baťová, az ügynökség igazgatója elmondta, az adatok hiányosak és nem elég egyértelműek ahhoz, hogy állást lehessen foglalni a vakcina felhasználásával kapcsolatos kockázatok és előnyök arányáról.

Felvidek.ma/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies