Back to top

Villanyóra-leolvasás telefonos segítséggel

Publikálva: 2024, március 18 - 06:46
Az okoseszközök világában számtalan korábban elképzelhetetlen tevékenységben segíthet a mobiltelefonunk, de a szolgáltatók is előnyükre használják az informatikai lehetőségeket.
Villanyóra-leolvasás telefonos segítséggel

A tömbházak egy részében már évek óta működnek olyan rendszerek, amelyek segítségével a gáz- vagy éppen villanyfogyasztást távolból is le lehet olvasni. Ez nemcsak kényelmi szempontból hasznos, mivel nem kell bejutni az egyes fogyasztók lakásába, hanem gyorsabb is, miközben a munkaerőhiánnyal jellemzett korszakban kifizetődő megoldásnak tűnik.

A koronavírus okozta járvány idején pedig megnövekedett azon fogyasztók száma is, akik nem szívesen engedték be lakásukba a mérőegységek leolvasását végző személyeket. Az is jellemző volt, hogy bizonyos leolvasást a helyi postások végezték, mert megvolt a helyismeretük és kapcsolatuk a lakókkal, de arról is olvashattunk, hogy alternatív megoldásokat keresnek a szolgáltatók.

Az utóbbi hetekben több olvasónk is jelezte, a Nyugat-szlovákiai Hálózatüzemeltető Rt-től (Západoslovenská distribučná, a. s.,) e-mailen kaptak olyan üzenetet, amelyen keresztül a vállalat a családi házaknál lévő villanyórák leolvasásának egyszerűsítését kínálja. 

"Ha az óraállást az alkalmazáson keresztül adja meg, mielőtt a leolvasásra kijelölt személyt küldünk Önnek, és az óraállást relevánsnak értékeljük, akkor azt áramszolgáltatója rendelkezésére bocsátjuk számlázási számla kiállítása céljából. Ha nem él ezzel a lehetőséggel, akkor a leolvasás alapján a számlát az eddigiek szerint állítjuk ki Önnek"

- olvasható az elektronikusan kapott üzenetben.

Jómagam a modern módszerek híve vagyok, így az elektronikus üzenetben megtalálható QR-kód segítségével letöltöttem az alkalmazást, amely androidra és iOS-re is elérhető, majd a regisztráció után, amihez szükség volt a villanyszámlán található adatok egy részére is, már be is tudtam lépni. A villanyóra állásának lefényképezése után feltöltöttem a képet, s a rendszer úgy tűnik működött is.

Csak a héten jártak a hagyományos leolvasást végző személyek, de én már a fénykép elküldése után négy nappal megkaptam a számlát, hogy az utolsó leolvasás után mennyi áramot fogyasztottam.

Talán még csodálkozunk az ilyen megoldásokon, hiszen eddig legfeljebb e-mailen vagy sms-en keresztül tudtunk adatokat beküldeni, s azt is akkor, amikor nem voltunk otthon, amikor azokat leírták volna, de úgy tűnik, Szlovákiában is fejlődünk. Addig nincs is ezzel baj, amíg csak egy plusz lehetőséget kínálnak a szolgáltatók, s aki akarja, ezt a megoldást is választhatja, s nem válik kötelezővé.

ma7.sk/ Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Cookies