Jelenlegi hely

Vers a lelke mindennek

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, április 11 - 21:06 | Oktatás
A fenti címmel zenés-irodalmi műsort tartottak a magyar költészet napja alkalmából a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Sportgimnáziumban.
Vers a lelke mindennek

A rendhagyó rendezvényt Tóth Krisztina, kortárs magyar író és költő műveivel nyitotta  meg az iskola két magyartanára Kis Lívia és Nagy Zsuzsanna. Elsőként a Párducpompa című novelláskötetből a Verset állva, majd a Szívlapát c. versgyűjteményből a Tanítvány című alkotását olvasták fel. A diákok által megszólaltatott versek pedig Lackfi János: Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című, izgalmas versátiratokat tartalmazó népszerű kötetéből válogatták. A színpadon ülő “jó tanuló”  lányokat a "rosszfiúk" mindenesetben “letorkolták”, és nem hagyták, hogy a klasszikus változatokat mereven szavalják - így a Tiszta szívvel helyett a Kis lázadás szünidőre, a  Befordultam a konyhára helyett a Befordultam a fitneszbe, A Dunánál helyett A stadionnál, a Végek dicsérete helyett a Plaza Balassi hangzott el. Végül a lányok is "szóhoz jutottak", és Lackfi János a fiúkhoz írt ódájával replikáztak.  A műsor videóanyagát az ún. filmes versfeldolgozások képezték, az Egy estém otthon c. vers alapjául a Forest Gump, az Amit a szívedbe rejtesz alapjául a Trónok harca filmkockái szolgáltak. Nagy sikert arattak a megzenésített versek is, többek közt a  Nem tudhatom és a Születésnapomra.

Mivel az iskola diákjai minden évben részt vesznek a Posztolj verset az utcára! programban, így a költészetnap  versposztolással ért véget.
 
-kl-