Back to top

Vasárnap, a Magyar Kultúra Napján ünnepi gálaműsorral emlékeznek a Himnusz születésnapjára

Publikálva: 2023, január 19 - 15:42
A Magyar Kultúra Napján, vasárnap 17 órakor nagyszabású gálaműsorral emlékeznek a Himnusz születésnapjára Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. A Pázmaneum polgári társulás 11 évvel ezelőtt honosította meg a Csallóköz szívében a Magyar Kultúra Napja rendezvényt, amikoris a helybeli óvodások, iskolások, diákok, művészek és közéleti személyek lépnek fel és köszöntik a Himnusz születésnapját.
Vasárnap, a Magyar Kultúra Napján ünnepi gálaműsorral emlékeznek a Himnusz születésnapjára

Az előző években a járványhelyzet miatt csak a virtuális térben ünnepelhettek a dunaszerdahelyiek – idén azonban ismét a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében rendezik meg a nemzeti imánk tiszteltére szervezett gálaműsort. Karaffa Attila alpolgármestert, a főszervező társulás elnökét kérdeztük az esemény kapcsán.

– Honnét indult a kezdeményezés?

– Először még a Zerdában, majd a Vermes-villában szerveztük meg a rendezvényt. Aztán miután „kinőttük” a galériát, már a kultúrházba helyeztük át a gálaműsort, ahol befogadtak bennünket. Elsőként egy könyvbemutatót szerveztünk a Kárpát-medencei értékekről, és a könyv szerzőjét Horváth Béla parlamenti képviselőt hívtuk el egy beszélgetésre. Majd megfogalmazódott bennünk, hogy több fellépővel szervezzük meg az ünnepséget. A Kortárs Magyar Galéria vezetője, Iván Péter azonnal igent mondott a felkérésünkre, később Ibolya Ildikó a kultúrház akkori igazgatója biztosított helyet a rendezvénynek. A járványhelyzet idején a virtuális térbe költöztünk, s onnan térünk most újra vissza, a közönség elé. Idén Takács Tímea igazgató segítségével a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban rendezhetjük meg a Magyar Kultúra Napját.

– Kik lépnek fel az idei gálaműsorban?

– Célunk az volt a kezdetek óta, hogy a helyi óvodások, iskolások, diákok, közéleti szereplők, művészek lépjenek fel, tisztelegjenek műsorukkal Kölcsey Ferenc alkotása, nemzeti imádságunk előtt. Az idei gálaesten így a Komenský utcai óvodások, Patos Lilla, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója (felkészítő tanára Simon Anikó), Hodossy Gyula költő, Dunaszerdahely város díszpolgára, Károlyi Hanna, az Egyesített Iskola diákja (felkészítő tanára Mohácsi Éva), a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, a Csallóközi Táncegyüttes, Kevický Tünde és Kollár Katalin, valamint a Vámbéry Ármin Alapiskola gyerekkórusa fog fellépni. Az est háziasszonya pedig Rajkovics Haizok Melinda lesz, akit már jól ismer a közönség.

– Mindig más és más ünnepi szónokat hívnak, mi ennek az oka?

– Azt szeretnénk, ha mindig más közéleti szereplő mondaná el gondolatait a magyar kultúráról, a nemzetünket érintő kérdésekről, illetve társadalmunk aktuális helyzetéről. 2018-ban Kövér László házelnök úr is velünk ünnepelt, megtisztelő volt ez a felvidéki és a dunaszerdahelyi magyarság számára. A január 22-ei rendezvényen ezúttal dr. Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter mond majd ünnepi beszédet. Amit ezúton is köszönünk neki, köszönjük, hogy elhozza az anyaország üzenetét és erősít bennünket, hiszen szükségünk van arra itt a Csallóköz szívében is.

– Mit üzen a dunaszerdahelyi.sk olvasóinak?

– Kérem Önöket is, hogy tiszteljük meg a Himnusz születésnapját, ünnepeljük a magyar kultúrát és erősítsük közösségünket a jelenlétünkkel. Ezen a napon köszönetet mondunk ugyanis a kultúra őrzőinek, akik azt a nemes feladatot vállalták, hogy őseink örökségét, tanítását, hagyományait megőrzik, továbbadják és megismertetik a jövő ifjúságával. Nem egyszerű feladat ez a mai korban sem, hiszen mindig találkoznak olyan kihívásokkal, amelyek nehezítik a munkájukat. Mégis, a láng nem hunyhat ki. Büszkék lehetünk az 1000 éves országunkra, nemzetünk nagyjaira, szentjeire, királyaira, tudósaira, de az egyszerű magyar családapára és családanyára is. Nekünk is feladtunk van, bárhol is éljünk a világban. Tisztelve más nemzetek kultúráját, de a sajátunkét nem feladva, meg kell maradnunk magyarnak. A rendezvénnyel tisztelgünk Kölcsey Ferenc fő műve előtt, hiszen 2023-ban nemzeti imádságunk keletkezésének 200. évfordulóját ünnepeljük. Szeretettel és tisztelettel várunk mindenkit, aki szereti a kultúrát és szeretné megtekinteni városunk ifjú és érett művészeit, a kultúra ápolóit és őrzőit. 

A gálaestet a Pázmaneum polgári társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ közös szervezésében rendezik meg.

(nns/dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies