Back to top

A városháza közleménye

Publikálva: 2020, október 19 - 08:34
Városunk mindmáig sikeresen kezelte a koronavírus elleni harcot. Az elmúlt napok fényében azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a helyzet kezd komollyá válni. Ennek tudatában nem szabad felhagynunk a felelősségteljes hozzáállással és az alapvető szabályok betartásával. Szükségszerű, hogy szájmaszkot viseljünk olyan helyeken, ahol több személy tartózkodik, és elengedhetetlen a higiénia és a biztonságos távolság tudatos betartása. Együtt képesek vagyunk folytatni a harcot! Az alábbiakban a városunkban érvényes és betartandó megelőző intézkedéseket soroljuk fel.
A városháza közleménye

SZOCIÁLIS TERÜLET

A nyugdíjas otthon intézménye zárva tart. A tevékenységek korlátozottak, a nyugdíjasok kimenője kizárólag a létesítmény külső területén belül megengedett, és a sürgős hatósági ügyek, valamint az orvosi vizsgálatok csak személyzet kíséretében kivitelezhetők. A nyugdíjas otthon látogatása továbbra is tilos. Kivételt képeznek a palliatív ellátásban részesülő ügyfelek, akiket előzetesen egyeztetett időpontokban látogathatnak a hozzátartozók. A bevásárlást a nyugdíjas otthon kliensei számára a létesítmény személyzete biztosítja. A hozzátartozók minden nap 9.00 és 14.15 között juttathatják el a létesítmény klienseinek a személyes használati tárgyakat.

Az új ügyfelek felvétele és az ügyfelek visszatérése az egészségügyi intézményből szintén szigorúbb feltételekhez kötött. Felvételkor és visszatéréskor a kliensek kötelesek negatív koronavírustesztet felmutatni, továbbá tíz napon keresztül elővigyázatosságból el lesznek különítve a többi ügyféltől.

Ismét lehetőség van az étkezde szolgáltatásainak igénybevételére.

A Városi Nyugdíjas Klub további értesítésig zárva tart.

A Komenský utcai nyugdíjas étkezdéből kizárólag a kiadó ablakon keresztül lehet ételt átvenni.

A város egyúttal felszólítja a szépkorú dunaszerdahelyieket, hogy éljenek az élelmiszerboltokban és a drogériákban történő vásárlás lehetőségével a számukra e célból fenntartott időben, hétfőtől péntekig 9.00 órától 11.00-ig. Tekintve, hogy a lakosság legveszélyezettebb csoportjai közé tartoznak, így tudják a legjobban megóvni egészségüket.

 

OKTATÁS

Idegen személyek számára az iskolák épületeibe való belépés kizárólag iskolaigazgatói beleegyezéssel, tünetmentességet igazoló becsületbeli nyilatkozat felmutatása után megengedett. Idegen személynek minősül minden olyan személy, aki nem iskolai alkalmazott vagy diák.

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal döntése alapján, amennyiben pozitív lesz egy diák koronavírusteszt eredménye, az egész osztály számára házi karantént rendelnek el. Ebben az időszakban a tanulók távoktatásban részesülnek.

A házi karanténból való visszatéréskor minden tanulónak le kell adnia a kitöltött és a szülők által aláírt becsületbeli nyilatkozatot a tünetmentességről. Az iskola vezetése nyomatékosan kéri a szülőket, hogy szorosan kísérjék figyelemmel gyermekeik egészségi állapotát, és amennyiben felmerülnének a COVID-19 tünetei, telefonon vegyék fel a kapcsolatot a gyermekorvossal.

A Szlovák Köztársaság oktatási, tudományügyi, kutatási és sportminiszterének 2020.10.11-i 2020/17294:1-A1810 sz. határozata értelmében felfüggesztik a Művészeti Alapiskolában a csoportos tantárgyak nappali formában történő oktatását. A gyermekek és a tanulók oktatása biztosításának érdekében az iskola vezetősége lehetőség szerint áttér a csoportos tanításról az egyéni oktatásra. Javasoljuk, hogy kövesse figyelemmel az iskola honlapján közzétett értesítéseket.

E határozat értelmében nem működik a Szabadidőközpont, továbbá az iskolákban és az iskolai létesítményekben is felfüggesztették a szabadidős tevékenységet.

Középiskolás tanulók és egyetemi hallgatók pedagógiai gyakorlatát felfüggesztették.

Az általános iskolai tornatermek és egyéb fedett, sportolásra használt termek nem használhatók, sem az iskolák, sem külső természetes vagy jogi személyek által.

2020. október 12-től visszavonásig a középiskolákban távoktatás zajlik.

 

TÖMEGRENDEZVÉNYEK

A Szlovák Köztársaság kormánya a Szlovák Köztársaság kormányának 645. számú határozatával érvénybe hozta a 6 fő feletti gyülekezési tilalmat.

A COVID-19 terjedésének megakadályozása és a fertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében nyomatékosan kérjük Dunaszerdahely lakosságát, hogy tartsa be a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának a közegészségügyi veszélyeztetésre vonatkozó intézkedéseit.

A szóban forgó intézkedések célja az emberek egészségének védelme és a halálesetek megelőzése, ezért elengedhetetlen, hogy a város minden lakója viselkedésével a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljon e nehéz helyzet sikeres kezeléséhez.

Mindenekelőtt azon rendezvények korlátozására hívjuk fel a figyelmet, amelyeken nagyobb létszámú csoportok összejöveteléről van szó.

 

SPORT

A professzionális sportversenyeket mentesítették a tömegrendezvények tilalma alól. A legmagasabb labdarúgó-, jégkorong-, röplabda-, kosárlabda- és kézilabda-bajnokságokat nem állítják le, ezek változatlanul zajlanak. Nézők jelenléte nélkül kerülnek megrendezésre és minden résztvevőnek negatív koronavírustesztet kell felmutatnia.

A Thermalpark és a fitneszközpontok a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatal intézkedésének megfelelően zárva vannak.

 

SPORTCSARNOK

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának a gyülekezés tilalmáról szóló határozata értelmében a Sportcsarnok a nyilvánosság előtt zárva van.

 

KULTÚRA

A kulturális, társadalmi vagy egyéb jellegű tömegrendezvények szervezése és megtartása tilalmának értelmében a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ termeiben minden rendezvényt, összpontosítást, eseményt stb. további értesítésig felfüggesztettek.

 

VÁROSI HIVATAL

A fertőtlenítés, a szájmaszk kötelező viselése és a távolság betartásának követelménye a városi hivatal egész épületében érvényes.

A központi ügyfélfogadó iroda munkatársa az első hullámhoz hasonlóan szabályozni fogja a személyek mozgását a hivatalban.

Arra kérjük a hivatal látogatóit, hogy csak a szükséges intéznivalók ügyében keressék fel személyesen a hivatalt. Egyéb esetekben az e-mailben történő vagy telefonos kommunikációt részesítsék előnyben a hivatal munkatársaival.

 

TEMETŐK

A gyászszertartásokat követően minden halottasházban fokozottan ügyelnek a közös területek fertőtlenítésére.

 

DUNASZERDAHELYI KÓRHÁZ

A dunaszerdahelyi kórház fekvőbeteg osztályain visszavonásig tilos a látogatás.

 

További ajánlások a www.uvzsr.sk oldalon találhatóak.

Ezt már olvasta?