Back to top

Várják a dunaszerdahelyi híveket is Bacsfa-Szentantalra!

Publikálva: 2021, június 18 - 15:34
Egyházi programokra, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtti tiszteletre, a vérkönnyezés évfordulójának megünneplése és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmiséjére hívják és várják szombaton a híveket Dunaszerdahelyről is Bacsfa-Szentantalra. Mutatjuk a lelki programot!
Várják a dunaszerdahelyi híveket is Bacsfa-Szentantalra!

Péntek délelőtt érkezett Budapestről a csallóközi Mária-kegyhelyre, Bacsfa-Szentantalra a missziós kereszt. Schrankó László helyi plébános az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus e missziós szimbóluma előtt a szentek ereklyéivel, a Mindenszentek litániájával, majd szentmisével nyitotta meg a június 18-tól 22-ig tartó

Könnyező Szűzanya búcsúját.

A jelenlévő, elsőáldozásra készülő gyermekeknek beszélt az ereklyék tiszteletéről, de főleg az Oltáriszentségről, milyen fontos is, hogy az Úr saját Szent Testét és Vérét adta nekünk eledelül. Ma este ötórai kezdettel folytatódik az ünnep rózsafüzérrel, szentmisével, keresztúttal és a kereszthódolattal.

Szombaton szlovák nyelvű liturgiákat tartanak, az ünnepi szentmisét pedig Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek mutatja be.

A vasárnapi ismét főpapi misére várják, már a magyar híveket, ugyanis az aznapi ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be a Boldogságos Szűz Máriának.

A szentmise a templomkertben lesz, azonban a hagyományos körmenet a járványhelyzet okán elmarad, ám a bíboros körbeviszi az Oltáriszentséget, és megáldja vele az ünnepre érkező híveket. Ezután az újonnan elkészült tabernákulumot (oltárszekrényt) áldja meg a magyar főpásztor. (A teljes program a csatolt plakáton olvasható!)


A bacsfa-szentantali Szűzanya kegykép 1715. június 19-én könnyezett először vért. A képet korábban egy pozsonyi festő, Liszkay Márton festette egy parasztlegény kérésére, amiért az felgyógyult betegségéből. Ennek a csodálatos eseménynek a tiszteletére azóta is minden évben zarándokok százai látogatnak el a csallóközi Bacsfa-Szentantalra. A mostani ünnepség alatt is kérik a hívek a Szűzanya közbenjárását, hogy múljon el a járvány.

Mészáros Angelika

Ezt már olvasta?

Cookies