Back to top

Várhatóan júniustól kezdik alkalmazni a Szputnyik V vakcinát

Publikálva: 2021, május 13 - 08:09
Szlovákiában várhatóan júniustól kezdhetik alkalmazni a koronavírus elleni orosz Szputnyik V oltóanyagot – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Vladimir Lengvarský egészségügyi miniszter bejelentésére hivatkozva.
Várhatóan júniustól kezdik alkalmazni a Szputnyik V vakcinát

„Megkaptuk az orosz féltől a végleges állásfoglalást, a jóváhagyást az oltóanyag használatára” – jelentette ki Lengvarský, hozzátéve: azt feltételezi, hogy az orosz oltóanyagot már júniusban bevezethetik a szlovák oltási programba.

A tárcavezető kifejtette: a Szputnyik V bevizsgálásának Magyarországról kapott eredményei elégségesek, az oltóanyaggal szemben a szlovák gyógyszerfelügyeletnek (SÚKL) sem volt fenntartása, így már csak a kötődő logisztikai feladatok várnak megoldásra, ami egy-két hetet vehet igénybe.

Szlovákiának jelenleg 200 ezer adag felhasználásra váró Szputnyik V oltóanyaga van, ugyanakkor további adagok leszállítása esedékes, tekintve, hogy a pozsonyi kormány márciusban 2 millió adagot vásárolt belőle. Az orosz vakcina beszerzése kapcsán több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az AstraZeneca használatát kedden – az egészségügyi tárca közlése szerint – egy 47 éves nő halálával összefüggésben felfüggesztették.

Szerdán a szakminiszter az oltóanyag használatának felfüggesztése kapcsán azt mondta: a vakcina használaton kívül helyezésének „fő oka” az, hogy nem áll rendelkezésre elégséges mennyiség belőle.

Válogathatunk az oltóanyagok között? 

Vladimir Lengvarský szerdán a pozsonyi kormány ülése előtt beszélt arról is, szeretnék bevezetni azt a rendszert, hogy az oltásra várók megválaszthassák, mely oltóanyagot akarják megkapni.

A miniszter szavai szerint az újítás várhatóan ugyancsak júniustól léphetne működésbe, és a választási lehetőség kiterjedne az eddig nem regisztrált oltóanyagokra is.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 289 ezer volt, közülük közel 607 ezren már a második adagot is megkapták.

(MTI/Felvidék.ma)    

Ezt már olvasta?

Cookies