Back to top

VándorLáss EST - Szíriától Szaúd-Arábiáig Camino Steve-vel

Publikálva: 2023, január 17 - 10:26
Szíriától Szaúd-Arábiáig - 700 km thru hike a Jordan Trailen
Esemény időpontja: 
Csütörtök, 2023, január 19 - 18:00
Helyszín: 
NFG

Januárban ismét Csutka István, alias Camino Steve lesz a vendégünk az NFG-klubban 

Időpont: 2023. január 19. este 18:00-tól
Helyszín: NFG klub Dunaszerdahely
Vendég: Camino Steve
Házigazda: Kozmér Katalin és Kovács-Kovi-Zoltán
Belépő: tetszőleges felajánlás formájában

A kiadó helyek száma végleges, ezért jelezd a részvételi szándékodat itt: https://vandorlass.eu/jelentkezes-vandorlass-programra/

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…

A világ több hosszú távú túraútvonalának teljesítését követően bátran kijelenthetem, hogy hosszúságuktól függetlenül is ez a túra volt idáig mindközül a legnehezebb.

A Jordan Trail 2015. óta létezik, amely 675 km hosszan szeli át Jordániát a szíriai határnál található Umm Qaistól a szaúd-arábiai határnál található Aqabáig, ahol szó szerint a Vörös-tenger hullámainál ér véget.

A Jordan Trail akármennyire is egy fiatal thru hike útvonalnak számít, mégis évezredekre nyúlik vissza a története, hiszen Damaszkusztól Kairóig és Jeruzsálemig, erre haladtak a karavánútvonalak, sőt, hogy teljes legyen a kép, Mózes, Jézus és Mohamed is járt az útvonal egyes szakaszain és a Nébó-hegy - ahonnan Mózes meglátta az Ígéret-földjét -, ráadásul az egyik legfontosabb zarándokút célpontja is volt, sőt a mai napig is az.

2019-ben, az USA-ban egy olyan esztendőben indultam útnak, amelynek mostoha időjárására az elmúlt 100 évben nem volt példa. Jordániában viszont épp az ellenkezője, kiemelkedően forró ősz, 6-10 %-os páratartalom és kiszáradt vízlelőhelyek vártak.

De mik okozták az útvonal nehézségét? Nincs jelölve, nincs ösvény, nehéz, omladékos, meredek terep, amely a hirtelen lezúdulható árvizek miatt veszélyes wádikkal van fűszerezve. De ott vannak a farkasok, hiénák, kígyók, skorpiók és legfőképpen a folyamatos kihívást jelentő agresszív pásztorkutyák. Mondjuk az sem tette könnyűvé a túrát, hogy egyes szakaszokon csak kiszáradt vízlelőhelyekre talál az ember. No de mit is várhatnánk egy sivatagokkal övezett területtől.

De akkor mi jelentette a túra szépségét, mitől született mégis annyi élmény, miből, vagy éppen kiktől tudtam oly sokat a természetről, a vörös- és fehér sivatagokról, a beduinok életéről, Jordániáról és természetesen jómagamról is? Tarts velem ezen az előadáson és sok-sok élményt és tanulságos információkat, tapasztalatokat fogok megosztani veled erről a zord, kőkemény, de meseszép közel-keleti világról! 

Cookies