Back to top

„Van mire büszkének lenni!” – Helytörténeti kiadványt kap minden dunaszerdahelyi magyar ovis és alapiskolás

Publikálva: 2022, március 18 - 12:42
Az elkövetkező hetekben Dunaszerdahely minden magyar alapiskolása és óvodása egy a város jeles személyiségeit bemutató kiadványt kap, míg az ovisok és az alsósok emellé még egy helytörténeti kifestőt is kézhez vehetnek. Ma délelőtt ugyanis a tavalyi Szladits Károly-emlékév, s egyben az idei Kondé-emlékév egyik állomásaként a város vezetése részéről A. Szabó László alpolgármester, a helyi értékek megismerését szorgalmazó Biró Márton Polgári Társulástól pedig Nagy Attila helytörténész adott át a Vámbéry Ármin Alapiskolában helytörténeti kiadványokat a gyerekeknek. Ám ígérik, jönnek az újabb meglepetések is.
„Van mire büszkének lenni!” – Helytörténeti kiadványt kap minden dunaszerdahelyi magyar ovis és alapiskolás

Elsőként a Vámbéry Ármin Alapiskolába került a városi médiavállalat, a Perfects gondozásában megjelent dunaszerdahelyi kifestőből, valamint a Dunaszerdahely jeles személyiségeit bemutató kiskiadványokból. Az alapiskolában Masszi János igazgató fogadta a vendégeket, megköszönve a gyerekek számára érkezett ajándékokat.

„Fontos és értékes segédanyagok ezek minden vámbérys diák számára, hiszen tudjuk, az oktatási folyamat több területén is haszonnal tudják majd a gyerekek ezeket forgatni”

– fogalmazott Masszi János, aki szerint a Vámbéry Alapiskola mindig is fogékony és érzékeny volt a lokálpatriotizmus erősítésére, illetve a helyi értékeknek, valamint a regionális ismereteknek a megjelenítésére az iskolában.

Több osztályban a vendégek szét is osztották a hasznos ajándékokat.

A. Szabó László alpolgármester elsőként azt kérdezte a gyerekektől, kik azok, akik szeretik Dunaszerdahelyt, majd mikor az összes kéz a magasba lendült, arra kérdezett rá, kik azok, akik mindent tudnak, de legalábbis minél többet szeretnének megtudni városunkról. A gyerekek lelkesedését A. Szabó László örömmel nyugtázta, hozzátéve, hogy

„most erre mindannyiótoknak lehetősége lesz, hiszen Nagy Attila helytörténész azért állította össze a számotokra ezeket a helytörténeti anyagokat, hogy tovább bővíthessétek az ismereteiteket Dunaszerdahelyről” –

mondta, kiemelve, hogy a kifestő segítségével a város épületeire csodálkozhatnak rá a gyerekek, míg a város jeles személyiségeiről, akik közül csak néhányat tudtak felsorolni, sokkal többet tudhassanak meg.

Nagy Attila helytörténész (portálunk főszerkesztője) ugyanerre mutatott rá:

„abban a füzetben, amelyet megkaptatok, Dunaszerdahely mintegy félszáz jeles személyiségét ismerhetitek meg. Közöttük ott találhatóak ismert tudósok, közéleti személyiségek, de például egy tábornok is. Van kire és mire büszkének lenni – erre szeretné felhívni a figyelmet mindkét kiadvány.”

A Vámbéry Alapiskolában ma és hétfőn 300 kifestőt és 680 brosúrát osztanak szét, majd a következő hetekben városi óvodákba, illetve a Szabó Gyula, a Kodály Zoltán és a Szent János Egyházi Alapiskolákba kerül további többszáz kifestő és több ezer, jeles személyiségeinket bemutató kiskiadvány. 

Az iskolásoknak szánt helytörténeti kiadványoknak készül a szlovák nyelvű változata is. 

A mostani átadással azonban még nem zárult le az identitáserősítő és ismeretterjesztő sorozat, hiszen, mint ígérik, a 2022-es Kondé-emlékév nem csupán a történelem szerelmeseinek, de a dunaszerdahelyi gyerekeknek is sok meglepetést tartogat még... 
 

Ezt már olvasta?

Cookies