Back to top

Változott a városi hulladékgazdálkodási rendelet

Publikálva: 2019, február 18 - 08:24
A változások a magánszemélyeket és a vállalkozókat egyaránt érintik.
Változott a városi hulladékgazdálkodási rendelet

A városi hivatal megkezdte a szemeteskukák megjelölését. Minden háztartásnál egy kukát sárga levonóval látnak el, amely kódszámot is tartalmaz. A kukák jelölése a szemét elszállításakor történik, a régi kukákat begyűjtik. Amennyiben egy háztartás igényt tart még egy kukára, igényelhet, és bérleti szerződést köthet. A második kuka éves bérletének díja 85 euró. Fontos változás, hogy márciustól megszűnik a plusz szemét elszállítása a kukák mellől. A nagyobb mennyiségű háztartási hulladék elszállítására a városi hivatalban egyszeri 3 eurós illetékért 120 literes zsákot lehet vásárolni. A következő alkalommal a hulladékot kizárólag ebben a jelölt zsákban fogják elszállítani.

A családi házas övezetek lakosainak továbbra is biztosított lesz a műanyagok és a zöldhulladékok elszállítása zsákos rendszerben. Az egyéb hulladékot pedig a Municipal városi cég Pozsonyi úti gyűjtőhelyére lehet elszállítani. Itt le lehet adni az építkezési törmeléket, az elektromos hulladékot, a textilt, az étkezési olajat és zsiradékot.

Változásokra számíthatnak a kiskertek tulajdonosai is

A városi hivatal az idei évtől már nem helyezi ki a kiskerteknél a 7 és 20 m3-es konténereket. A változás oka, hogy az elmúlt években ezekbe a konténerekbe gyakran nem a kiskertekből származó hulladék került. Sokan szemétlerakatként használták, elektronikai berendezéseket, háztartási hulladékot vagy akár bútorokat dobtak bele. A jövőben a hobbikertészek a lágy zöldhulladék elszállítására zöld zsákokat igényelhetnek. A műanyag elszállítása szintén zsákos rendszerben fog történni. A kommunális hulladék elszállítására pedig 120 literes zsákot vásárolhatnak egyszeri illetékért, vagy aki rendelkezik 120 literes szemétkukával, bérleti szerződést köthet rá. Emellett a hobbikertészek a kertekben keletkező biológiai hulladékot a Municipal városi cég Pozsonyi úti gyűjtőhelyére is kiszállíthatják, amely immár bővített nyitva tartással működik.

Változások a jogi személyeknél és a vállalkozóknál

Megszűnik a kéthetente történő szemételszállítás, helyette a vállalkozók 240 literes kukatárolókat igényelhetnek. A városi hivatal illetékes osztálya kéri a vállalkozókat és a jogi személyeket, hogy március 15-ig jelentkezzenek a városházán, és jelezzék változtatási igényeiket. Amennyiben ezt elmulasztják, a hivatal a heti egyszeri szemételszállításért érvényes illetéket rója ki.

A városi hivatal a vállalkozók és jogi személyek kukáit is megjelöli, a szemetet csak a matricával ellátott kukákból fogják elszállítani. A kukák mellé kihelyezett hulladékot nem szállítják el. A vállalkozók igényelhetnek nagyobb kukát, kérhetnek több kukát, vagy gyakoribb elszállítást. Lehetőség van továbbá 120 literes zsák egyszeri vásárlására is. A kukák mellé kitett plusz szemetet csak ebben fogják elszállítani. Ezekbe a zsákokba azonban nem kerülhet veszélyes hulladék, az éttermek esetében étkezési olajok, zsiradékok és ételmaradékok. (dunstreda.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies