Back to top

Változhatnak a közlekedési szabályok

Publikálva: 2019, június 19 - 15:33
A kormány mai ülésén elfogadta a közúti közlekedésről szóló törvény belügyminisztérium által benyújtott módosító javaslatát, melynek értelmében szigorúbban fogják tiltani a különféle készülékek használatát vezetés közben, olvashatjuk a Ma7 internetes portál oldalán.
Változhatnak a közlekedési szabályok

A módosítás értelmében volán mögött telefonálni továbbra is csak hands-free üzemmódban lehet, vagyis tilos a mobilt kézben tartani. Ezt a szabályt kiterjesztenék más telekommunikációs, audiovizuális vagy ezekhez hasonló készülékekre is. A szabályszegők az eddigi büntetés kétszeresére számíthatnak a jövőben.

Fontos változás lesz a járdán való parkolásra vonatkozó szabályok módosulása is. Amennyiben a módosítás hatályba lép, tilos lesz a járdán áthajtani, kizárólag az úttesthez tartozó járdákon lehet majd parkolni.

A tárca lehetővé tenné, hogy a fiatalok az eddiginél korábban juthassanak hozzá bizonyos típusú jogosítványokhoz. A C és CE kategóriás jogosítvány 21 helyett 18, a D és DE kategóriás pedig 24 helyett 21 éves kortól lenne megszerezhető.

A minisztérium ugyanakkor különféle intézkedésekkel előzné meg a tapasztalatlan sofőrök által okozott baleseteket.

A javaslat pontosítaná azt az előírást is, melynek értelmében a kerékpárúton és a községek területén bicikliző kerékpárosok fogyaszthatnak minimális mennyiségű alkoholt (0,5 ezrelékig).

Újdonság lenne az is, hogy az autópályákon dugó esetén kötelező lenne átjáró utat biztosítani a mentőknek.

Míg a segédmotoros rollerrel utazó személyeket eddig a gyalogosok közé sorolták, a jövőben valószínűleg már a nem motoros járművek vezetőjének kategóriájába fognak esni.

A minisztérium a módosító javaslattal egyszerűsítené a gépjárművek nyilvántartásba vételét, illetve átjelentését is. A jövőben a gépjármű-tulajdonosnak már nem kellene bemutatnia a közlekedési felügyelőségnek azokat a járási hivatal által kiadott határozatokat, amelyeket a járási hivatal elektronikus formában korábban elküldött a felügyelőségnek. A rendőrségnek sem kellene ellenőrizni az összes átjelentett gépkocsit.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies