Back to top

Valószínűleg újabb tesztkört fut az ország decemberben

Publikálva: 2020, november 20 - 06:52
Igor Matovič a csütörtöki kormányülést követően jelentette ki, a legutóbbi tapasztalatokból kiindulva, a járványgörbe letörése érdekében újabb országos tesztelés vár ránk.
Valószínűleg újabb tesztkört fut az ország decemberben

Pontosabb információkat a miniszterelnök későbbre ígért. Elmondása szerint a kormány egységes a döntésben, egyetlen miniszter sem volt ellene a kormányülésen.

Matovič szerint mind a járványügyi szakemberek, mind a válságstáb fontosnak ítélte meg a tömeges tesztelést, mivel ennek köszönhetően egyértelműen sikerült letörni a járványgörbét.

A kormányfő hangsúlyozta, ha nem szeretnénk, hogy újra óriási nyomás nehezedjen a kórházakra, meg kell ismételnünk a tömeges tesztelést. Emiatt elégséges számú antigénteszt beszerzésére lesz szükség - tette hozzá.

Matovič úgy véli, a tömeges tesztelés ismételt fordulóit decemberben kell megvalósítani.

A forgatókönyv hasonló lenne a korábbiakhoz: először országosan tesztelnének, majd a legfertőzöttebb régiókban ismételnék meg a tesztelést, a harmadik körben pedig a kiugróan fertőzött településeket tesztelnék újra.

A miniszterelnök elmondása szerint egyeztetni fog Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel is.

A kormányfő szerint, ha a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nem vesznek részt önként a tesztelésen, akkor szóba kerülhet a lockdown (teljes lezárás) lehetősége is, ami a legrosszabb megoldás lenne a szlovák gazdaság számára.

A kormányfő hozzáfűzte, az általa javasolt közösségi tesztelés nem valósul meg.

forrás: ma7.sk/Kolek Zsolt

Ezt már olvasta?

Cookies