Jelenlegi hely

Vajda Barnabás szerk.: A XX. század magyar beszédei

Ezt már olvasta?

Tilajčík Imi

Tilajčík Imi

1954. június 18-án született Hegyétén, munkáscsalád...

Publikálva: 2017, március 22 - 15:41 | Dunaszerdahelyi könyvek
A dunaszerdahelyi Vajda Barnabás a révkomáromi Selye János Egyetem adjunktusa, jelenlegi szakterülete az 1945 utáni egyetemes történelem, főleg a hidegháború társadalomtörténete és hétköznapjai.
Vajda Barnabás szerk.: A XX. század magyar beszédei

Ezen felül történelemdidaktikus, azaz nemcsak a történelem iskolai tanításának leghatékonyabb módszerei érdeklik, hanem azon stratégiák is, amelyek segítségével a történettudomány a szélesebb, nem szakmai közvéleménnyel képes kommunikálni tudását. Eddig két önálló könyve jelent meg: Sigmund Freud és a XX. század eleji magyar irodalom (2005) és Monoszlóy Dezső (monográfia 2006). Ezen felül tucatnyi könyv és tankönyv szerkesztője.

„Ki lehet olyan botor, hogy a XX. századi magyar közbeszédek tengeréből kimerít egy kiskanálnyit, s azt hiszi, e cseppben megmutathatja a tengert? (...) Vigaszunk és reményünk Márai Sándor, aki a Füves könyv egyik aforizmájában így bátorítja bölcsen a túl merésznek látszó szellemi kalandra indulókat.

Gondolj arra, mennyi mindent írtak, gondoltak előtted,a gondolatoknak micsoda óceánjai pihennek a múltban, s miféle zuhanással árad minden új korban az emberi gondolatok bősége a jelenségek és tünemények összességéből. A folyamat tehát megállíthatatlan, bátrat lépni pedig nem tilos. A XX. század magyar beszédei 118 szónoklat közlésével tekint végig a múlt századon (...).

Mivel a szakmai hitelesség mellett nagyon fontosak voltak számunkra az olvasók szempontjai, a beszédek sorát a magyar történeti felfogás mai trendjeihez igazítottuk, (...) ezzel párhuzamosan pedig vigyáztunk, hogy a rövid kommentárral ellátott beszédek érdekesek és olvasóbarátak legyen."