Back to top

Utak, melyek a Vermes-villába vezetnek

Publikálva: 2016, november 12 - 12:08
Pénteken este már hagyományosnak mondható tárlat megnyitóján vehettek részt a művészet iránt érdeklődők a Vermes-villában.

Ekkor nyílt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének csoportos tárlata, melyen közel ötven művész mutatkozott be a dunaszerdahelyi közönségnek.
Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője a galéria idei utolsó megnyitón köszöntötte a résztvevőket, mivel a Vermes-villában decemberben és januárban festési munkálatok zajlanak, illetve megújul a függesztési rendszer is.
Aknay János, festőművész, a MAOE elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy mindig jó érzés eljönni a Felvidékre, ezen tematikus kiállítás alkalmából is, mely már a sokadik az egyesület életében. Terveik szerint ez a folyamat a jövőben sem szakad meg. Elmondta azt is, hogy az Utak című kiállítás áttételesen és direkt módon is utal az 1956-os szabadságharc és forradalom hatvan éves évfordulójára. Baky Péter, festőművész, a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnöke megnyitóját személyes történettel kezdte, mely a forradalmat, a szovjet seregek bevonulását és a felnőttek félelmét adta vissza egy gyermek szemén, emlékein keresztül. A már negyedik csoportos bemutatkozás során - a 2013-as Kapcsolat-tól a jövőre készülő Kapu tematikáig - a koncepció az volt, hogy egy tudatos, nyomon követhető tematikai sorozat jöjjön létre, mely a képzőművészet eszközeivel beszél a kényszerű határ két oldalán élők összetartozásáról. A négy év során jórészt ugyanazokat a művészeket szólították meg, és nagyrészt ugyanazok is éltek a lehetőséggel. Jövőre valószínűleg zömében új művészek kerülnek meghívásra, hogy mások is kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra. Megköszönte a kiállító művészeknek a munkáikat, Barák Péternek és Sárkány Győzőnek az évek során készített négy katalógust, Almási Róbert festőművésznek a kiállítás rendezését, és Dunaszerdahely városának, hogy befogadta ezt a tárlatot.
Iván Péter kellemes esztétikai élményt kívánt mindenkinek, és előre jelezte, ahogy az idén, jövőre is sokrétű, színes kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.
Az Utak című kiállítás 2016. november 28-ig tekinthető meg a Kortárs Magyar Galéria termeiben.
A megnyitón készült Képgalériánk ITT tekinthető meg.

Ezt már olvasta?

Cookies