Back to top

Ülésezett a városi plénum

Publikálva: 2024, március 19 - 17:39
A Dunaszerdahelyi Városi Képviselő-testület 10. ülését tartották március 19-én a városi hivatal Makovecz-termében. A plénumon többek között a 2024. évi költségvetés első módosítását, új magánóvodák és magániskolák megnyitására vonatkozó kérelmeket vagy a városi támogatásokat vitatták meg, de jóváhagyták a díszpolgári címre, illetve az idei városi díjra javasoltak névsorát is.
Ülésezett a városi plénum

A programpontok előtt a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás fiataljai köszöntötték a tanácskozás résztvevőit. 

A képviselő-testület ezt követően az ülés elején elfogadta a 2023-as év zárszámadását. Elhangzott, hogy a kihívásokkal teli év ellenére, amelyet a kormány intézkedései és a magas infláció okoztak, a város 1 609 941 eurót tudott a tartalékalapba helyezni. A város eladósodottsága továbbra is alacsony, az előző költségvetési év tényleges folyó bevételeinek 29,48%-át tesz ki. A város 2023. december 31-én összesen 8 114 960 euró adósságot tart nyilván. Az előző évhez képest 1 276 478 eurós csökkenés következett be.

A költségvetési többletnek a nagy részét tőkeberuházásokra szeretné fordítani a város. 2024-ben összességében hét útszakasz (Nyírfa utca, Fábry Zoltán utca, Kukučín utca, Sport és Mező utcák egyes szakaszai, Jilemnicky utca, Kertész utca), de több járdaszakasz is megújul, valamint felújítják a sikabonyi temető ravatalozóját és környezetét, a Barátság téri óvodát, a Szlovák Nemzeti Felkelés téri óvodát és a Vermes-villa is. Ezek mellett több helyen a közúti forgalom lassítását vagy biztonságossá tételét segítő beruházás is megvalósul. (Az útfelújítások és egyéb beruházások részleteiről bővebben itt olvashatnak!) 

A testület megszavazta a városi rendőrség éves beszámolójának a jóváhagyását is, de tervezi a város hét újabb földbe süllyesztett hulladéksziget kialakításának az előkészítését is. Az önkormányzat igyekszik azzal a lakossági kéréssel is foglalkozni, amely a helyet foglaló, elhagyatott és nem használt gépjárművek tulajdonosainak a hanyagságának a közterület-használati adó növelésével szabna határt.

Elutasította több új magánóvoda létesítését Dunaszerdahely területén a testület, ugyanis ahogyan Hájos Zoltán polgármester felhívta rá a figyelmet, a város kilenc önkormányzati óvodájában is bőven van még szabad kapacitás, nem beszélve további két egyházi fenntartású óvodáról vagy a regionális oktatási hivatal által létesített két speciális nevelésű óvodáról. Mint elhangzott, nem indokolt további (magán)intézmények megnyitása, hiszen jócskán van még kapacitás a dunaszerdahelyi óvodákban. Emellett a csökkenő demográfiai mutatók sem amellett szólnak, hogy további intézményi bővítés lenne okolt. Ugyanígy elutasította a testület újabb magániskola létesítését is.

Elfogadták az önkormányzati képviselők a megszavazott, s a város költségvetéséből nyújtandó támogatásokat. Idén így a korábbiakhoz képest sokkal több rendezvény, sportesemény és civil program kap támogatást.

A város jeles ünnepségsorozata, a Szent György-napok keretében idén is átadják Dunaszerdahely legrangosabb elismeréseit, amelyet 2024. április 27-én a következő személyek vehetnek át. Dunaszerdahely Város Díszpolgára címet Dobrovits Mihály kapta, a Pro Urbe Díjakat pedig Érsek Rezső, Polačeková Priska „Piroška” és a HC DAC Dunaszerdahely. Dunaszerdahely Város Pro Urbe Juvenis Díját Husvéth Rebeka veheti majd át, míg az év tanára, a Pro Educatione Díj 2024-et Kálmán Miklósnak ítélték oda.

Láttamozták a képviselők a Szociális szolgáltatások közösségi tervének 2023-as évi kiértékelését, a THERMALPARK DS, a.s. gazdasági társaság igazgatósági tagságának feltöltéséről azonban később döntenek a képviselők.

A testület elfogadta és jóváhagyta a Dunaszerdahelyi Szociális Szolgáltatások Központja igazgatójának, a Dunaszerdahelyi Idősek Otthona igazgatójának, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatójának éves jutalmát és új prémiummutatóikat is, illetve megszavazták, hogy a Sikabonyi Közösségi Ház április 25-én felveszi a Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház nevet.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies