Back to top

Több fejlesztés is várható

Publikálva: 2024, március 19 - 13:55
Komoly beruházásokkal „hagyja maga mögött” a 2023-as évet Dunaszerdahely városa, többek között energiahatékonyságot növelő invesztíció volt a városháza komplex ablakcseréje, a Halpiac téri óvoda teljes felújítása, a Vámbéry Alapiskola fűtésrendszerének a felújítása, de nagy beruházás volt a földalatti kukák telepítése is. Ennek ellenére a jelentős, így az energiahordozókat érintő spórolásnak is köszönhetően a kiadásokat 94%-ra merítette a város, s ekképp többlettel indult a 2024-es év. Ennek a költségvetési többletnek a nagy részét pedig tőkeberuházásokra szeretné fordítani a város. Ezekről a beruházásokról is szólt a március 19-ei képviselő-testületi ülés.
Több fejlesztés is várható

Már lezajlott a múlt évi költségvetésben szereplő sikabonyi Nyírfa utca egy szakaszának a megújítása, illetve épp zajlik a Fábry Zoltán utca rekonstrukciója a nyugati lakótelepen.

A város 2024-ben számol egy a megyével közös társfinanszírozású projekttel is, ami a leendő 63-as úti – Pódafai úti körforgalmat érinti. Ahhoz ugyanis, hogy a majdani körforgalom megvalósulhasson, a kamionforgalmat a beruházás idejére el kell terelni, a Baranyai üzlet melletti körforgalmat leterhelve. Ott azonban emiatt már előre szélesíteni kell majd a körforgalmat. Ez a megyével közös beruházásban fog megvalósulni, már készülnek is rá a tervek.

Költségvetési tételként szerepel, hogy egy emberrel növeli az önkormányzat a városi rendőrség létszámát is, vagy az is, hogy a Municipal városi közterület-fenntartó cégen keresztül valósítja meg a város a sikabonyi temető ravatalozójának a felújítását, illetve a körülötte lévő területnek a megújítását. Emellett a város biztosítja a Municipal számára azt az összeget is, amelyen egy pótbuszt vásárolnak majd meg a városi tömegközlekedés támogatására.

A legnagyobb költségvetési tételt azonban az útjavításokra szánja 2024-ben a város.

Így a Kukučín utcán a szolgáltató jelezte, hogy a légkábeleket a földbe szeretnék helyezni, és ennek keretén belül útbontásokra kerül majd sor. Emiatt az önkormányzat a felbontott részt a villanytelep költségére, a többi szakaszt pedig a város költségére kívánja megjavíttatni – azaz a teljes Kukučín utca meg fog újulni.

Az új átkötő út és a Kisudvarnoki út kereszteződésében a közlekedésbiztonság szempontjából fontos, ún. kiemelkedő útkereszteződés kiépítése is megvalósul, hasonlóan mint a Tescónál a Kürti úton.

Fontos beruházás lesz még idén ezek mellett az Északi lakótelepen a Sport utca Gyurcsó István utcáig terjedő, illetve a Mező utca Szövetkezeti utcáig terjedő szakaszának a megjavítása – épp az új átkötő út miatt megnövekedett forgalom biztonságosabbá tétele okán.

A Keleti lakótelepen a Jilemnicky utcát szeretnék felújítani, de számol a költségvetés a Kertész utca és járdaszakaszainak a teljes felújításával, és ott kiemelkedő átjárók létesítésével is.

Az Ádor utcában tervezi a város a járda javítását, a Bécsi úton a közvilágítás kiépítését, valamint a Szabó Gyula utca település végi, Nemeshodos felőli részén forgalomlassító fekvőrendőrök megépítését is.

Emellett ki fog épülni a Sikabonyi futballpálya és a Kertész utca közötti szakaszon a hiányzó járdaszakasz.

A tervek között pedig szerepel pályázat útján a Barátság téri óvoda, valamint a Szlovák Nemzeti Felkelés téri óvoda teljes körű felújítása, illetve Győr testvérvárosunkkal az Arrabona EGTC-n keresztül a Vermes-villa teljes megújítása is.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies