Back to top

Újra vidámra színezték a világot a Csallóközi Ceruzák

Publikálva: 2021, szeptember 26 - 11:14
Ugyan szűkebb keretek közt, kevesebb résztvevővel, mint ahogy azt korábban megszoktuk, de mégis igazi, élő, gyermekzsivajtól hangos díjátadóval nyithattuk meg a 22. Csallóközi Színes Ceruzák idei tárlatát a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Újra vidámra színezték a világot a Csallóközi Ceruzák

Ami viszont nem változott az elmúlt évekhez képest, az a kiállítás megnyitójának kedves attrakciója. Ahogy korábban, Maestro Vlado Kulíšek ezúttal is megnevettetett kicsit és nagyot egyaránt.

Tilajčík Edit, a díjátadó háziasszonya elmondta, a verseny 22. évadába 6 országból, Hongkongból, Észtországból, Magyarországról, Csehországból, Bulgáriából, Lengyelországból és Szlovákia különböző részeiről érkezett mintegy 900 rajz. A szakmai zsűri Bohumír Bachratý vezetésével hosszú és nehéz mérlegelés után 60 egyenértékű nyertes művet választott ki. Mint azt a zsűri a válogatás után elmondta, bár kevesebb rajz érkezett, mint ahogy az előző években megszokott volt, a művek minősége annyira magas és mondanivalójuk olyannyira értékes, hogy szívesen jutalmaztak volna sokkal többet is közülük.

Jana Svetlovská, a rajzverseny főszervezője, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője sok szeretettel üdvözölte a megjelent vendégeket: díjátadókat és díjazottakat egyaránt. Mint mondta, a verseny története során a mostani, mintegy 900 beérkezett rajz a legkevesebb, de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az elmúlt időszakra rányomta bélyegét a világjárvány, az iskolák, óvodák bezártsága.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a kiállított alkotásokat látva megnyitójában elmondta, csodálatosak a művek, egyben üzenetet hordoznak, arról, hogy látják a kicsik világunkat - jót és rosszat, mindazt, ami megszólítja, foglalkoztatja őket. „Azt mondta igazgatónő, hogy az idén viszonylag kevés mű érkezett, de ez a 900 alkotás így is hatalmas szám“ - fogalmazott, majd gratulált a gyerekeknek, szüleiknek, felkészítő pedagógusaiknak.

Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke rövid köszöntőjében mindenkit üdvözölt, főleg a kis művészeket, akik valószínűleg életükben először állítanak ki. Három rajzot emelt ki a sok szép alkotás közül. A madárijesztőt, ami nekünk, felnőtteknek a jelenlegi helyzetben a mindennapok valós félelmeit tükrözi; az angyalkát, aki védi világunkat; és az anyukát, akinek csillogó öröm ül a szemében.

A rövid köszöntők után a megjelent kis díjazottak átvehették megérdemelt ajándékukat, többek közt Berényi Józseftől, Nagyszombat megye alelnökétől; Peter Kadlictól, Nagyszombat megye kulturális és sport osztályának vezetőjétől; Karaffa Attilától, Dunaszerdahely alpolgármesterétől; Gútay Lászlótól, városunk oktatásügyi és kulturális szakbizottságának elnökétől; Diligens Tibortól, Győr város képviselő-testületének tagjától; Nagy Ivántól, a kiállításnak helyt adó Csallóközi Múzeum igazgatójától.

A kiállítás a Csallóközi Múzeum kiállítótermében tekinthető meg 2021. október 16-ig.

A megnyitón és díjátadón készült további felvételeinket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies