Back to top

Újra itt a Csallóközi Vásár – szeptember 21–23-a között rendezik meg a régió legnagyobb fesztiválját!

Publikálva: 2023, június 18 - 14:31
Szeptember 21-e és 23-a között rendezik meg idén Dunaszerdahelyen a 41. Csallóközi Vásárt – hagyományosan a Vásártéren. A háromnapos színes és programokkal teli fesztivál számos nagykoncerttel is várja majd az összes korosztályt, hiszen többek között fellép a Bikini, Sisa Lelkes Sklovská, Korda György és Balázs Klári, az R-GO, a TNT, Fenyő Miklós, a Republic, Curtis, Sándor Péter, Szekér Gergő, a CandyMen Duo, a Phoenix RT, a Flash is Back és sokan mások. Fontos tudnivaló, hogy a Csallóközi Vásár továbbra is ingyenes marad a régió lakosai számára!
Újra itt a Csallóközi Vásár – szeptember 21–23-a között rendezik meg a régió legnagyobb fesztiválját!

A Csallóköz leglátogatottabb, több mint ötvenezer látogatót vonzó szeptember végi társadalmi-kulturális és gasztronómiai fesztiválját szeptember 21-e és 23-a között rendezi meg Dunaszerdahely önkormányzata a Vásártéren.

Számolva azzal, hogy programokban eléggé telített lesz a szeptember, hiszen például a pozsonyi régióban, de felénk is számos kulturális rendezvényt és eseményt a szeptember végi választások miatt korábban szerveznek meg, a ringlispil választék nem lesz olyan gazdag, mint a tavalyi jubileumi vásárban volt, jelezte megkeresésünkre Pápay Zoltán vásárigazgató, ugyanis, tette hozzá, a szolgáltatók kénytelenek megosztani ezeket a szórakoztató szerkezeteket több helyszínnel is.

Ettől függetlenül természetesen számos attrakció fogja majd várni a vásárba kilátogató családokat, érdeklődőket, hiszen „azt a színvonalat, amit a tavalyi éven felállítottunk, mindenképpen szeretnénk megtartani, hiszen ami bevált, azon nem igen kell módosítani, ráadásul a visszajelzések zöme is pozitív volt”

– fogalmazott Pápay Zoltán.

A vásár elrendezésével kapcsolatban a vásárigazgató elmondta, hogy a kézművesek már nem két helyen lesznek, hanem mindegyikük átkerül a sportcsarnok melletti kis játszótér körüli területre. A MOL Aréna melletti területet pedig szabadon hagyják, ugyanis nem tudni még, hogyan alakul a fociklub szereplése, így esetlegesen a két esemény nem fedi majd egymást.

Marad tehát a tavalyihoz hasonló, bevált és a vásárt könnyebben bejárhatóbbá tevő elrendezés. Ugyanott lesz például a borok utcája, hasonlóképp, mint az étkezési sátrak is, vagyis a Vásártér nagy belső és külső körén.

„Nagy dilemmában voltunk, hiszen mi továbbra is azt akarjuk, hogy a Csallóközi Vásár ingyenes maradjon. Emiatt több helyre is pályáztunk. Sajnos a Kultminorban sokadik éve elutasítanak bennünket, miközben más falunapok rendszeresen anyagi támogatásban részesülnek. A Csallóközi Vásárra mindig azt kapjuk vissza, hogy nincs semmilyen kulturális értéke – annak ellenére, hogy akár megrendezésében, de kulturális programjaiban-értékeiben is összehasonlíthatatlan egy falunappal… Ezt diszkriminációnak érezzük.

Mivel tehát külső forrással nem rendelkezünk, saját forrásból kell megoldanunk a vásár költségvetését. Erre két út adott, az egyik, hogy bekerítjük a vásár területét és belépőt vezetünk be. Ám ezt mi nem akartuk, hiszen meg szeretnénk adni mindenkinek, nem csak a dunaszerdahelyieknek, de a járás lakosainak is azt a lehetőséget, hogy a fellépéseket ingyenesen látogathassák. Természetesen az étel és az ital már nincs ingyenesen, de azt nem is kötelező megvenni.

Kiindultunk így abból, hogy a tavalyi látogatottság lehetőséget adott a számunkra, hogy emeljünk a helydíjon.

Az a megoldás, hogy tavaly alacsonyan kínáltuk a helydíjakat, sajnos nem vált be, visszaéltek vele az étel- és italárusok. Annak ellenére ugyanis, hogy a város kérte őket, hogy a nekik biztosított kedvezmények okán alacsonyabb áron áruljanak, azt ők nem tartották be.

Emiatt is döntöttünk most úgy, hogy emelünk a helydíjakon. A legdrágább rész lett így a belső kör, itt 100%-os helydíj-emelést hajtottunk végre, a külső részeken pedig 50%-ost.

Ezáltal tudjuk biztosítani ugyanis azt, hogy a Csallóközi Vásár ingyenes maradjon az érdeklődők számára”

– összegezte Pápay Zoltán vásárigazgató.

Ahhoz viszont, hogy az emelést indokolttá tudják tenni, a kulturműsorok és a sztárfellépések színvonalát is meg kellett tartaniuk, máskülönben nem jönnének ezek az árusok. Mindemellett beszédes tény az is, hogy eleve óriási volt az érdeklődés az étel- és az italárusok részéről, és minden hely hamar elkelt – sőt idén is túljelentkezés volt az árusító helyekre.

Ezért is lesz napi szinten 3-4 nagyobb élőkoncert a vásárban, amivel szeretnének megszólítani a szervezők minden réteget. Természetesen lehetőséget kapnak a helyi amatőr együttesek és fellépők is, de mellettük szokásosan a nagy nevek is várják a szórakozni vágyókat.

Koncertezik, illetve fellép majd többek között a Bikini, Sisa Lelkes Sklovská, Korda György és Balázs Klári, az R-GO, a TNT, Fenyő Miklós, a Republic, Curtis, Sándor Péter, Szekér Gergő, a CandyMen Duo, a Phoenix RT, a Flash is Back, az Apák zenekar, az Opera Trió, Kosáry Judit és id. Derzsi György, Kosár Szabolcs és Kosár Józsa Janka, Juhos Attila vagy a Glamour zenekar is – emellett szombaton még lesz egy meglepetés sztárfellépő is...

(A vásár részletes programját rövidesen közzétesszük portálunkon!)

Nagy Attila / A szerző felvétele

Ezt már olvasta?

Cookies