Back to top

Újat alkotó vagy arra törekvő fiatal nemzedéket kell kinevelnünk

Publikálva: 2017, október 25 - 14:57
Szimpózium az irodalomnépszerűsítésről címmel rendezett szakmai találkozót ma a Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége (SZMÍT) a Vermes-villában, amelyen az irodalom népszerűsítésének lehetőségeiről, a fiatal korosztályok megszólításának módjairól esett többek között szó.

A programot Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke nyitotta meg, aki szerint eléggé akut problémáról van szó, hiszen a könyv, az irodalom, mint érték, kezd a mai, új technológiáktól átitatott világban háttérbe szorulni.

Hodossy szerint, „ha azt akarjuk, hogy a szlovákiai magyarság megmaradjon, és érdemes legyen itt Szlovákiában magyarnak lenni, akkor rendkívül fontos az, hogy gondolkodó, értelmes, újat alkotó vagy arra törekvő fiatal nemzedéket neveljünk ki. Ebben tud az irodalomnépszerűsítő sokat segíteni.”

A SZMÍT elnöke szerint „az irodalomnépszerűsítő – legyen az pedagógus, könyvtáros, irodalmár – az ember, aki komolyan veszi az irodalomnak, a szépirodalomnak, a minőségi irodalomnak a létét, és példaként áll elől abban, hogy ezt a fajta kultúrát népszerűsítse. Nagyon örülök annak, hogy a Szlovákiai Magyar Írók Társasága végre rászánta magát, hogy elkezd ezzel foglalkozni. Most így ezzel a szemináriummal, kísérletképpen indulunk, de szeretnénk  rendszeresíteni az ezzel való foglalkozást, szeretnénk ez ügyben legalább évente egyszer egyeztetni, és e témát évente »kivesézni«, s feladatokat is adni egymásnak, hogy vajon mi az, amit akut problémaként mindenképpen kezelni kell.”

A szimpóziumon ezúttal Gombos Péter egyetemi docens, a Magyar Olvasástársaság-HUNRA alelnöke (Digitális bennszülöttek olvasóvá és irodalomra nevelése), Lacza Tihamér művelődéstörténész (Romokon nyiladozó vadvirágok - az elfeledett helyek felfedezéséről és köztudatba emeléséről), Nagy Tibor pedagógus (Kortárs nem társ), Reicher Erika könyvtáros (A szlovákiai magyar könyvtáros szakma törekvései az anyanyelvi és kulturális értékek megőrzésére), illetve Nagy Katalin okleveles andragógus, könyvtáros (Iskola – könyvtár – olvasás) adott elő.

Ezt már olvasta?

Cookies