Back to top

Új szabályozás és ellenőrzés várhat az egyéni vállalkozókra

Publikálva: 2024, február 24 - 12:35
A munkaügyi tárca projektet indít a tartósan munkanélküliek aktivizálására április 1-től az év végéig. Körülbelül 15 ezer embert támogatnak aktiválási munkákkal és havi 86,60 eurós hozzájárulással. A projektre 2,6 millió eurót különítettek el az állami költségvetésből.
Új szabályozás és ellenőrzés várhat az egyéni vállalkozókra

„Ezek az emberek kisebb szolgáltatásokat nyújtanak városok és települések, önkormányzati régiók és szervezetek számára. Nem akarjuk, hogy a tartósan munkanélküliek csak üljenek otthon és ne csináljanak semmit. A projekt keretében fejleszthetik közösségüket, és ezáltal megőrizhetik munkavégzési szokásaikat, vagy fejleszthetik készségeiket, hogy készen álljanak a munkaerőpiacra" – magyarázta a médiának Erik Tomáš, a szociális tárca vezetője.

A kérelmezőnek havonta legalább 64 órát kell dolgoznia az aktivációs járadék megszerzéséhez, miközben azt az anyagi rászorultsági pótlékon felül is megkeresheti. Az osztály a jelentkezőknek havi 18,84 eurós pótlékot fizet pályázónként, amelyet munkasegítésre fordítanak.

A tárca a munkaügyi felügyeletről szóló törvény módosításának tervezetét is előkészíti. Többek között magasabb szakértelmet kell hoznia a felügyelőségeken, és csökkentenie kell az úgynevezett kényszerű egyéni vállalkozók számát. A statisztikai adatok szerint Szlovákiában az elmúlt tíz évben 84 ezerről csaknem 110 ezerre nőtt a fiktív egyéni vállalkozók száma. A munkaügyi minisztérium még ebben az évben szeretné jóváhagyni a jogszabályi változásokat.

A munkaügyi miniszter szerint a cégek a költségek csökkentése érdekében gyakran kényszerítik az embereket, hogy munkavállalás helyett vállalkozást indítsanak. Ez már a munkaügyi felügyelet szempontjából a gyakorlatban nehezen bizonyítható probléma. „Egyrészt a munkáltatók megsértik az illegális munkavégzésről és az illegális foglalkoztatásról szóló törvényt, másrészt az egyéni vállalkozók jogaik széles körét elvesztik” – mondta Ladislav Kerekeš, az Országos Munkaügyi Főfelügyelőség (NIP) szóvivője.

A miniszter szerint következetesebben kellene ellenőriznie, hogy hol érvényes a kereskedési jog és hol nem.

„Egyértelműen szeretnénk meghatározni azokat a kritériumokat, amelyek alapján már fel tudjuk mérni, hogy a munkavállaló egyéni vállalkozó vagy normál munkavállaló legyen” – mondta el Tomáš. Elismerte, hogy a szankciók az egyik lehetőség, amiről tárgyalnak. 

Forrás: ma7, trend, rp

Ezt már olvasta?

Cookies