Jelenlegi hely

Új szabályok a tömegrendezvényeken

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 6 - 09:28 | Közérdekű
Keddtől, július 7-től módosított szabályok érvényesek tömegrendezvények esetén.
Új szabályok a tömegrendezvényeken

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala és a központi válságstáb határozata értelmében 2020. július 7-től új szabályozás lép életbe a tömegrendezvények szervezésében.

Ennek értelmében ülőhelyes rendezvények esetén már nem a korábbi, sakktáblaszerű ülésrend, hanem minden második sor elfoglalása lett kötelező. A hivatal magyarázata szerint így könnyebb a szervezők feladata, ha ellenőrizni szeretnék a szabályok betartását.

Mától 1000 főnél többet fogadó, ülőhelyek nélküli rendezvény is szervezhető. Beltéri rendezvény esetében a látogatók száma az 1 látogató / 10 m2 terület szabály, míg kültéri rendezvény esetén az 1 látogató / 5 m2 terület szabály lép érvénybe. A rendezvény helyszínét úgy kell szektorokra bontani, hogy egy-egy területén egyszerre ne tartózkodhasson több, mint 1000 személy. Ilyen rendezvényekre CSAK online jegyértékesítéssel vásárolható belépő.

Ján Mikas, tisztifőorvos múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, megkéri az ország lakosait, gondolják meg, hogy részt kívánnak-e venni tömegrendezvényen, illetve milyen körülmények közt kívánnak részt venni azokon. Mivel egy-egy nagyobb rendezvényen nagyszámú idegen találkozhat, fokozottan kell ügyelni a közegészségügyi szabályok betartására. Ilyen rendezvények látogatása esetén ugyanis megnő a fertőződés kockázata. „A koronavírus-járvány első hullámában is több olyan megbetegedésről tudunk, amelyet külföldi tömegrendezvényről szállították haza a polgárok” - mondta a tisztifőorvos.

ÚVZSR, -rovin-

Címkék: koronavírus