Back to top

Új szabályok lesznek érvényesek a határátlépésnél

Publikálva: 2020, november 20 - 12:14
A Szlovákiába való belépéshez szükséges negatív PCR teszt érvényességi idejét, vagyis a 72 órát nem a mintavétel időpontjától, hanem az eredmény ismertetésének időpontjától fogják számolni.
Új szabályok lesznek érvényesek a határátlépésnél

Azok a személyek, akik az utóbbi három hónapban átestek a COVID-19 betegségen, teszt nélkül is utazhatnak majd, közölte Martin Klus külügyi államtitkár a közösségi hálón. Ezeket a módosításokat a szakmai konzílium hagyta jóvá a csütörtöki ülésén.

Bővült a kevésbé kockázatos országok listája, felvették Szingapúrt is.

További változás, hogy a határon el fogják fogadni azokat a 72 óránál nem régebbi PCR-teszteket is, amelyeket Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc és az Egyesült Királyság területén végeztek.

Klus közleménye szerint várhatóan a jövő hét elején fog megjelenni a Szlovák Közegészségügyi Hivatal újabb rendelete, amely már tartalmazni fogja a felsorolt módosításokat.

Ezek egyike, hogy ha valaki az elmúlt három hónapban átesett a COVID-19 betegségen, és fel tud mutatni erről egy szlovákiai orvos által kiállított igazolást, szabadon utazhat, nem kell negatív tesztet felmutatnia a határon. Az igazolásmintát mellékletként fogja tartalmazni a soron következő rendelet.

Újdonság az is, hogy aki zöld besorolású országból tér vissza Szlovákiába, átutazhat vörös besorolású országon, de a határon igazolnia kell majd, hogy csak az átutazáshoz szükséges időt töltötte a kockázatos országban. Klus bejegyzése szerint igazolásként elfogadják majd a menetjegyeket, illetve azokat az SMS üzeneteket is, amelyeket határátlépéskor kapunk.

A konzílium nem fogadta el a szomszédos országokba való rövid „átruccanásra” vonatkozó kivételt.

Az államtitkár szerint ebben az esetben fennállna a visszaélések veszélye, tekintve, hogy a határokon nincs állandó ellenőrzés, és így lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy a határátlépő ténylegesen mennyi időt töltött külföldön.

forrás: ma7.sk / TASR

Ezt már olvasta?

Cookies