Back to top

Új Pro Urbe Díjasunk – Héger Károly

Publikálva: 2022, április 26 - 11:26
„Dunaszerdahely Város Pro Urbe Díja olyan egyéneknek vagy közösségeknek adományozható, akik tevékenységükkel érdemet szerzetek Dunaszerdahely Város fejlődésében, alkotó tevékenységet végeztek; a kultúra és sport, oktatás, nevelés és tudomány, társadalmi élet területén kiemelkedő eredményt értek el. Az idei Szent György-napok egyik Pro Urbe Díjasa Héger Károly lett, a kultúra területén végzett sokéves munkásságáért, valamaint „a magyar kultúra és nemzeti értékek, valamint népművelés területén végzett munkásságának elismeréseként, életének 90. jubileuma alkalmából”.
Új Pro Urbe Díjasunk – Héger Károly

Héger Károly népművelő, kulturális munkás, a Dunaszerdahelyi Regionális Népművelési Központ egykori igazgatója (1973–1994) idén ünnepli 90-ik születésnapját.

Pozsonyban jelen volt az országos Csemadok megalapításánál, majd sikeres munkásságát Dunaszerdahelyen folytatta a Regionális Népművelési Központ igazgatójaként. Ezt a tisztséget 1973-tól 1994-ig töltötte be.

Számos máig működő kulturális rendezvény és művészeti szervezet alapítója volt. Vezetése alatt erősödött a művészeti tevékenység, különös tekintettel a magyar nemzeti kultúra fejlesztésére. Igazgatósága évei alatt minőségi rendezvények születtek, mint pl a Duna Menti Tavasz, a szlovákiai magyar gyermek báb- és színjátszó fesztivál, amely tavaly ünnepelte 45. évfordulóját.

Útjára indította a Csallóközi dal- és táncegyüttest, a Csallóközi Kulturális Napokat, a Csallóköz gyümölcsei címet viselő versenyt és kiállítást, vezetésével a központ számos képzőművészeti tábort, versenyt, kiállítást rendezett. Megalakult többek között a Csillagászati Osztály, a Képzőművészek és Fotósok Klubja. A dunaszerdahelyi népművelési központ akkoriban közel 100 alkalmazottal bírt, köztük többen a környező falvak és városok népművelői voltak. A központ saját nyomdával rendelkezett, számtalan kétnyelvű szakmódszertani kiadványt adott ki.

Héger Károly 1971-ben megkapta a „Kultúra Érdemes Dolgozója” kitüntető címet a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban a magyar kultúra fejlesztésében elért rendkívüli eredményeiért. 1980-ban ismét elnyerte a „Kultúra Megérdemelt Dolgozója” kitüntető címet, ezúttal a kulturális és népművelő tevékenységben elért rendkívüli eredményeiért. 2012-ben a Csemadok életműdíját vehette át. 2012 májusában a Nagyszombati kerületi önkormányzat Elnökének Emlékérmét, Dunaszerdahelyen pedig Polgármesteri Díjat vehetett át.

Életműve, munkássága városunk, de egész Szlovákia kulturális élete számára maradandó értékkel bír.

Ezt már olvasta?

Cookies