Back to top

Új médiacsaláddal bővül a felvidéki magyar sajtó

Publikálva: 2018, április 6 - 16:11
Már a jövő héten megkezdi működését a ma7 médiacsalád, amely új felvidéki médiaforrásként a magyar olvasók és nézők hiteles médiatartalmak iránti igényének kíván eleget tenni. A három pillérre épülő médiaprojekt része egy több kimenetet magába foglaló internetes hírportál, egy hetilap, illetve egy audiovizuális tartalmakat közlő internetes csatorna is.
Új médiacsaláddal bővül a felvidéki magyar sajtó

A több szakaszban induló médiaprojekt a legnagyobb szabású ilyen kezdeményezés a Felvidéken az 1989-es rendszerváltozás óta. Az új magyar médiacsalád hiánypótló, amely nemzeti-konzervatív értékeket képvisel.

A projekt első pillére, a ma7.sk hírportál jövő héten szerdán indul. Ennek a központi honlapnak több kimenete is lesz, integrált kulturális tartalmai a muzsa.sk címen, sporttartalmai a szurkolo.sk honlapon, közéleti tartalmai pedig - a már évek óta működő, s most az új médiacsaládba beépülő - hirek.sk portál címén keresztül is elérhetőek lesznek.

A médiacsalád hetilapja, a MAGYAR7, amely április végétől heti 68 oldalon jelenik meg, elsődlegesen közéleti témákkal foglalkozik majd, hírháttér anyagok, elemzések, interjúk és riportok mellett 16 oldalon - három régióban mutálódó - regionális tartalmat is nyújt.

A projekt harmadik pillére - amely néhány hónapon belül kezdi meg működését - az audiovizuális tartalmakra összpontosít. Ezen az internetes csatornán kezdetben hírbejátszások és szerkesztett videós anyagok kerülnek majd közlésre, ezek a későbbiekben tematikus magazinműsorokkal, stúdióbeszélgetésekkel is kiegészülnek.

"A médiacsaládnak lesz olyan része, amely mindenkit megszólít, de olyan is, amely tartalmaiban egyes célközönségeknek kínál majd többet" - mondta az új média felületekről a főszerkesztő, Molnár Judit. Céljaikat ismertetve rámutatott: a felvidéki magyar sajtó - a többi külhoni közösségével összehasonlítva - a legrosszabb helyzetben van, forráshiányos, struktúrája nagyon gyenge, s a vélemény pluralitás tekintetében pedig mondhatni féloldalas. Hangsúlyozta: ezen az állapoton akarnak változtatni, ugyanakkor komplex tartalmat kínálni a felvidéki magyarságnak, annál is inkább mivel úgy tartják, hogy az anyanyelven való tájékozódás a helyi magyar közösség megmaradásának feltétele. Hozzátette: ezeknek a célkitűzéseknek a tükrében minden, a felvidéki magyarság jövőjét és fejlődését szem előtt tartó társadalmi és civil szervezettel való együttműködésre nyitottak, s az ilyen lehetőségeket keresni is fogják.

A ma7 médiacsalád működtetője a Dunaszerdahelyen bejegyzett Pro Media Alapítvány. Az alapítványt - amely az idei évben mintegy másfél millió eurós összegből gazdálkodik - a Bethlen Gábor Alapon keresztül a magyar kormány támogatja.

Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezető igazgatója szervezetükkel kapcsolatban elmondta: az alapítvány nemzetstratégiai célokat követ, azt a felvidéki magyarság erősítésének céljából hozták létre, azzal a szándékkal, hogy olyan - kulturális, mediális, sport és más jellegű - projekteket támogassanak, amelyek hozzájárulhatnak a helyi magyar közösség megmaradásához.

A sajtótájékoztatón Horváth Zoltán alpolgármester, a portálunkat is működtető Perfects Rt. elnöke is jelen volt, aki felszólalásában örömét fejezte ki, hogy az Alapítvány a szerkesztősége székhelyeként éppen Csallóköz központját, Dunaszerdahelyt választotta, és sok sikert kívánt a munkatársaknak, ahogy az egész felvidéki magyar sajtónak is, amely fontos feladatot tölt be a honi magyarság megmaradásában.

Ezt már olvasta?

Cookies