Back to top

Új kiadványt jelentetett meg a Pázmaneum

Publikálva: 2021, március 26 - 08:51
A felvidéki Boldog Batthyány László-emlékév apropóján a dunaszerdahelyi Pázmaneum Polgári Társulás gondozásában megjelent Karaffa János lelkiatya szerkesztésében a Nyisd fel szemeidet és láss! – Kilenced Batthyány Boldog László közbenjárásáért című imafüzet.
Új kiadványt jelentetett meg a Pázmaneum

Gyürki László atya, pápai prelátus írja a kötet előszavában:

„Ebben a nehéz időben különösen is érezzük, hogy a szentek mennyire időszerűek, üzenetük  van számunkra, és közbenjárnak értünk. Batthyány Boldog László kortársunk, ugyanazok a problémák, és gondok, mint az ő idejében. Említsünk meg  néhányat az ő életében  és a mi korunkban.

Mindössze nyolc éves, amikor apja elhagyja családját. Édesanyja súlyos beteg, László látja anyja szenvedését. Megbocsát hűtlen férjének, László sem mond rosszat apjáról és később kibékül apjával.  A csákányi nagyapa veszi gondozásba a gyermekeket, majd az apa a mostohához viszi őket. László nevelésében segítségére voltak jezsuita atyák az iskolában. Példa lehet a csonka családok számára a nagyszülők és a lelkipásztor szerepe a nevelésben.

Kialakul hivatása: orvos lesz, segíteni akar beteg embertársain. Széleskörű orvosi gyakorlatra képezi ki magát 30 éves korában kapja meg orvosi diplomáját. Ebben az időben történik házasságkötése. Mindkettőjüknél 3 napos lelkigyakorlat és  komoly életgyónás előzi meg. Befogadják Isten kegyelmét házasságukhoz. A szeretet himnusz lesz életük irányítója. Örömmel írja naplójában: Egyre jobban szeretjük egymást, egy test és egy lélek vagyunk. Elfogadják a gyermekáldást: 14 gyermekük születik (3 kis korában meghalt).

A példás családi élet mellett végzi orvosi szolgálatát: a szegények orvosa lesz, elsősorban őket keresi, őket gyógyítja. A betegben Krisztust látja, Cirenei Simonként segíti keresztjét. A példás családi élet mellett ez a szolgálat élete igazi boldogsága. Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá. A mostani nehéz időben milyen szép példa és buzdítás a mi számunkra is.

Nem kerülte el őt sem a megpróbáltatás és szenvedés. Elsőszülött fia Ödön 20 éves korában meghal. Mint orvos, nem tud segíteni neki. Majd várja őt is a súlyos betegség a 14 hónapos keresztút. Nem zúgolódik, elfogadja a szenvedést. Példát ad minden szenvedőnek.

Ehhez a példás élethez erőforrás volt imádságos élete, napi szentmiséje és szentáldozása, napi szentolvasója családjával együtt.

Üzenete számunkra: Isten kegyelmét fogadjuk el, lássuk meg Krisztust a másik emberben, betegben. Isten a mai nehéz időben mellettünk van és szentjei által példát ad számunkra. Fohászkodjunk hozzá: Batthyány Boldog László könyörögj érettünk!”

A 40 oldalas A6-os formátumú kiadvány a Pázmaneum Polgári Társulástól rendelhető meg.

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum