Back to top

Új felsőoktatási törvény készül Szlovákiában – párbeszéd nélkül

Publikálva: 2021, február 3 - 15:20
Az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium törvénytervezetének célja a felsőoktatás megreformálása. A beterjesztés előtt álló törvénytervezetre nyilatkozatban reagált a pozsonyi Comenius Egyetem, mely véleményük szerint a felsőoktatás politikai ellenőrzés alá vonását készíti elő.
Új felsőoktatási törvény készül Szlovákiában – párbeszéd nélkül

Kiállva az egyetemek autonómiája mellett, kérik az ország felsőoktatási intézményeit, valamint azok képviselőit, alkalmazottait, hallgatóit, hogy csatlakozásukkal támogassák a nyilatkozatot annak érdekében, hogy hatékony párbeszéd alakuljon ki a kormánnyal. A nyilatkozathoz a mai napig további hat egyetem csatlakozott.

A törvénytervezetről a Felvidék.ma portál Albert Sándort, a Selye János Egyetem alapító rektorát kérdezte, aki 2002 és 2006 között a szlovák parlament oktatási bizottságának tagjaként elsősorban törvények előkészítésével és törvénytervezetek véleményezésével foglalkozott.

 

Miért tiltakoznak az egyetemek a törvénytervezet ellen? Jogosak az aggodalmaik a felsőoktatás politikai ellenőrzés alá vonásával kapcsolatban?

Van benne néhány dolog, ami érzékenyen érintheti az egyetemeket. Elsősorban az, hogy a szenátusok jogkörét át szeretnék ruházni az igazgatótanácsra. A hattagú igazgatótanácsba 3 személyt a miniszter nevezne ki, így akár politikai befolyásról is lehetne beszélni, hiszen egy miniszter mindig egy politikai párt embere. A másik két személyt a szenátus választaná, de az alkalmazottak kamarájából, nem a pedagógusokból és egyet a diáktanács. Nem teljesen világos, hogy például mi van akkor, ha a szavazási arány 3-3. Könnyen érvényesülhet tehát a miniszter befolyása.

Valóban sérülne az egyetemek autonómiája?

Az egyetemek autonómiája több száz éves hagyomány. Az egyetemen folyó munkát, a pedagógiai programokat, szakokat, a rektorok, a dékánok választását az önkormányzati szervek végzik, ez egy belső, autonóm folyamat, melybe senki nem szólhat bele. A törvénytervezet épp ebbe akar beleavatkozni az igazgatótanácsok által – a szenátustól elvennék a jogkörök nagy részét.

Miért fontos a politikának, hogy beleszóljon, sőt, irányítsa a felsőoktatási intézményeket? Arról van szó, hogy hozzáférjenek az egyetemek vagyonához, illetve azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyek a közeljövőben érkeznek a felsőoktatás, a tudományos-kutatói munka fejlesztésére?

Nálunk a politikai pártok nem értékek szerint működnek, hanem érdekek szerint. Ideológiai érdekekből kifolyólag fontos a politikának, hogy ellenőrzése alá vonja az egyetemeket. Az uniós támogatások eddig sem a színvonalat erősítették, inkább deformálják a rendszert.

A cikk folytatását elolvashatják a Felvidék.ma portálon.

Ezt már olvasta?

Címkék: felsőoktatás