Back to top

Tüzes, vizes Izland, ahogy a vándor látta

Publikálva: 2018, március 28 - 21:49
A VándorLáss márciusi estjén Kisida András túra- és idegenvezető izlandi élményeiről, Izland érdekességeiről beszélt.
Tüzes, vizes Izland, ahogy a vándor látta

Dobsa Melinda, az est házigazdája a szokásokhoz híven Kovács „Kovi” Zoltán levelének felolvasásával nyitotta a VándorLáss estet, melyben a közeljövő úti céljairól írt, külön kiemelve a vandortars.eu weboldal adta lehetőségeket.

Kisida András elöljáróban elmondta, hogy már többször járt Izlandon, ezen a körülbelül két szlovákiányi területű szigeten. Mivel a szigetország alapvető különlegessége a tűz és víz kettősségének állandó jelenléte, ezért előbb a jeges, majd a tüzes Izlandról láttunk érdekesnél érdekesebb felvételeket, András magyarázatainak kíséretében.

A sziget több mint 10%-át jég borítja, mely nagyrészt több száz méter vastagságú, de néhol akár az 1 km-t is eléri. Mintegy két tucat jelenleg is aktív vulkán található itt, amelyek képesek megolvasztani a 100 méteres jeget, ebből a tevékenységből pedig gleccserek alakulnak ki – ezek is a szigetország fő jellemzői közé tartoznak. Mivel Földünk egyik legfiatalabb részéről van szó, mely geológiailag aktív zóna, a vándor itt valóban átérezheti, hogy mennyire eltörpül a természet erői mellett. A hatalmas vízesések – a legmagasabb majd 200 méter, a gejzírekben található, akár 85-100 Celsius fokos víz, melyet fűtésre és villanyáram termelésére is felhasználnak, az év egy részében látható sarki fény mind-mind csodás élményt nyújtanak az oda látogatónak.

A túravezető végezetül azt is elmondta, hogy a VándorLáss csoporttal az idén nyáron is terveznek egy gyalogtúrát Izlandra. Dobsa Melindától pedig azt tudtuk meg, hogy a legközelebbi VándorLáss estre április 10-én kerül sor.

További felvételeink Képgalériánkban láthatók.

Ezt már olvasta?

Címkék: VándorLáss