Back to top

Túljelentkezés van több dunaszerdahelyi városi alapiskolában

Publikálva: 2020, május 11 - 09:30
Április 15-e és 30-a között lezajlottak az idei rendhagyó iskolai beíratások. A járvány okozta iskolabezárások miatt a beíratás ezúttal elektronikusan valósult meg, amely nem okozott nehézséget a szülők döntő többségének.
Túljelentkezés van több dunaszerdahelyi városi alapiskolában

Az öt városi fenntartású alapiskola közül háromban túljelentkezés van, ezekbe az oktatási intézményekbe valószínűleg nem fognak tudni minden jelentkező diákot felvenni. Dunaszerdahely magyar alapiskoláiba összesen 258 gyereket, a szlovák tanítási nyelvű alapiskolákba pedig  170 gyereket írattak be összesen.

A magyar tanítási nyelvű alapiskolák közül a legtöbb diákot a Vámbéry Ármin Alapiskolába íratták be. A beíratott gyermekek száma 115, az iskola azonban a kapacitásából kifolyólag csak három osztályt tud nyitni 66 elsőssel.

Szabó Gyula Alapiskolába is többen jelentkeztek, mint amennyi elsős megkezdheti a tanulmányait az iskolában. Ebbe az oktatási intézménybe 94 gyermeket írattak be, ebből eddig 12-en kértek halasztást. A Keleti lakótelepen működő kihelyezett osztályba  5 gyereket írattak be, ez a szám azonban nem elegendő egy osztály nyitásához. A Szabó Gyula Alapiskolába valószínűleg csak akkor tudnak minden jelentkezőt felvenni, ha néhány leendő elsőst át tudnak irányítani a kihelyezett osztályba.

Kodály Zoltán Alapiskolában a tavalyi beíratáshoz hasonló adatokat hozott az idei is. A beíratott diákokból a 2020/2021-es tanévben is két osztályt tudnak nyitni, 34-en jelezték, hogy ebben az oktatási intézményben szeretnék megkezdeni a tanulmányaikat.

A Jilemnicky utcai szlovák tanítási nyelvű alapiskolába is dupla annyi elsőst írattak be, mint amennyi felvételét a kapacitás lehetővé tesz. Ebbe az iskolába 123 gyermeket írattak be, az intézményben azonban csak három első osztályt tudnak nyitni. Két tanuló esetében a szülő jelezte, hogy a gyermek külföldön kezdi meg tanulmányait, és eddig 14 szülő pedig halasztást kérvényezett a gyermeke számára.

A másik szlovák tanítási nyelvű alapiskolában, a Smetana ligetiben, az előző évekhez hasonlóan a következő tanévben is 2 első osztály nyitását tervezik. Jelenleg 47 beíratott leendő elsősük van, ebből páran halasztást kértek.

A dunaszerdahelyi Szent János Alapiskolában még nem tudják pontosan hány elsős lépi át az iskola kapuját szeptemberben. Egyrészt a beíratást csak júniusban zárják le, másrészt egyelőre nincs információjuk arról, hányan kérik a halasztást. Egy osztályt azonban biztosan tudnak nyitni, 15 szülő ebbe az intézménybe íratta be gyermekét.

 

dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies