Back to top

Tudománynap a magángimiben

Publikálva: 2022, május 19 - 08:49
Tudománynapot tartottak a napokban a Dunaszerdahelyi Magángimnáziumban. Az évente egyszer megszervezett és mindig izgalmas és innovatív program célja nem más, mint a természettudományok népszerűsítése a diákok körében, hiszen nem csupán tudományos tevékenységgel foglalkozó előadókat hívnak meg az alkalomra, hanem eleve olyan kísérleteket mutatnak be, amelyek általában nem férnek bele a tanórai keretbe.
Tudománynap a magángimiben

Idén a következő előadók hozták el érdekesebbnél érdekesebb gondolataikat magukkal.

Az ELTE TTK negyedéves asztrofizika szakos hallgatója, Édes Lili a Mikor lesz fúzió? címmel a fúziós erőművek szükségéről és a kutatások jelenlegi állásáról adott elő.

Fizikával a paraszti ész ellen címmel Duba Gergely, a BME-n végzett energetikai mérnök előadása a kritikus gondolkodás fontosságáról szólt, arról, hogy miképp kell értelmezni a médiában hallott információkat, azokat összevetni a tudományos ismeretekkel, illetve hogyan hatott a tudomány fejlődése az emberiség életére, életminőségére.

Barna Attila, az ELTE TTK magfizika szakos hallgatója az orvosdiagnosztikai eszközök működését vette górcső alá – előadásában a diagnosztikai műszerek fejlődéséről, a fizikai felfedezések alkalmazásáról a diagnosztikában, illetve a diagnosztikai műszerek működésének fizikai alapjairól beszélt.

Bondor Jusztina volt magángimis, a Komenský Egyetem Matematika és Informatika Karának hallgatója az elemi részecskéknek a házilag előállítható eszközökkel történő megfigyelését ismertette. Ködkamra építése, radioaktív bomlás megfigyelése ködkamra segítségével volt a terítéken.

Végül a gimnázium tanárai, Komlós Tünde, Ollé Hajnalka és Kiss László mutatott be izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket. A „specialisták” ezúttal főleg az alacsony hőmérsékletű anyagok tulajdonságaival foglalkoztak. A kísérletek szárazjéggel, azaz -78°C-os szilárd széndioxiddal és a folyékony, -196°C-os nitrogénnel történtek. Volt lufidurrantás folyékony nitrogénnel, szárazjéggel töltött műanyagflakon robbantása vizeshordóban, folyékony széndioxid és oxigén előállítása, mágnes lebegtetése szupravezető felett, maglev kisvasút építése. 

(-kl-)

Ezt már olvasta?

Cookies