Back to top

Trianon 100 éve

Publikálva: 2020, július 4 - 08:07
Egy évszázaddal ezelőtt a versailles-i Nagy Trianon-palotában végleg megpecsételődött a történelmi Magyarország sorsa. A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. A centenáriumi évforduló alkalmából az Oktatási Hivatal egy, a témával kapcsolatos történelmi vetélkedőt hirdetett meg középiskolások számára.
Trianon 100 éve

A több hónapon át zajló versenybe az egész Kárpát-medencéből körülbelül 1600 diák nevezett be. Köztük a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola kiváló tanulója, a történelmi versenyek elkötelezett résztvevője, Bereznai István.

Az első két, online formában megszervezett forduló összesített pontszámai alapján diákunk meghívást kapott a döntőre, amely 2020. június 30-án került megrendezésre a magyar fővárosban. Előtte a versenyzők „belépőként“ egy kisfilm elkészítését kapták feladatul, mely a Trianon és szülőföld/lakóhely tematikát ölelte fel. Ebben Nagy Attila, dunaszerdahelyi helytörténész állt rendelkezésünkre, ki megannyi érdekes információval segítette az alkotás kivitelezését.

Az utolsó fordulóban 15-en mérték össze tudásukat teljesítve számos igényes és kreatív feladatot, mint a vaktérkép, a kakukktojás, activity vagy épp a történelmi jelenetek reprodukálása. A délutáni eredményhirdetést diák és tanár egyaránt izgatottan várta.

István, aki egyedüli határon túli magyarként vett részt a vetélkedőn, ismét az élmezőnyben, a dobogó 3. fokára állhatott fel. A nyereménye a különféle tárgyi jutalmak mellett egy ősszel megvalósuló tanulmányi kirándulás, valamint a Magyar Éremkibocsátó Kft. jóvoltából egy színarannyal bevont Trianon emlékérem. Az elért eredményhez az egész iskolai közösség gratul. Felkészítő tanárodként méltán büszke vagyok rád!

Duborszky Attila történelemtanár

Ezt már olvasta?

Címkék: trianon