Back to top

További harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

Publikálva: 2021, április 27 - 10:22
A kormány hétfői online ülésén hozott döntése értelmében további harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, amely eredetileg holnap, április 28-án járt volna le. A kijárási tilalom időpontja módosul: április 29-től este kilenc óra után lesz érvényben.
További harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

„Járványügyi szempontból február közepe óta folyamatosan javul a helyzet, de még mindig igen magas számokról van szó, és könnyen újra növekedésnek is indulhat, aminek következtében a kórházak terhelése is megnövekedne és ezért sürgős intézkedések bevezetésére lenne szükség” – indokolja a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét a kormányhatározat.

Az egészségügyi minisztérium jelentése a kórházakban kialakult helyzetre is rámutatott.

Azzal érvel, hogy a világjárvány további alakulását nem lehet megbízhatóan megjósolni, nem utolsósorban a koronavírus új, eltérő terjedési sebességű és halálozási arányú mutációinak kialakulása miatt. Emlékeztetett arra is, hogy a veszélyhelyzet számos intézkedést érint nemcsak az egészségügyi ágazatban, de a gazdaság területén is.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával egyetértett a járványügyi bizottság is, amely ugyanakkor helyénvalónak tartja az iskolákban végzett rendszeres tesztelés megszüntetését.

A veszélyhelyzetről szóló törvény értelmében a veszélyhelyzet meghosszabbítását még jóvá kell hagynia a törvényhozásnak is – erről legkésőbb 20 napon belül kell szavaznia.

A veszélyhelyzetet tavaly szeptember 30-án hirdette ki a kormány, s október elsejétől volt érvényben. Azóta többször meghosszabbították, legutóbb március 20-án, negyven napra.

Felvidék.ma / tasr

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus