Back to top

Többszörösét fizetnénk a sürgősségi ellátásért a miniszter elképzelése szerint

Publikálva: 2023, július 2 - 10:06
Aki felkeresi a sürgősségi orvosi ellátást, annak a jövőben lehet, hogy a mostaninál jóval mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Michal Palkovič egészségügyi miniszter vetette fel, hogy a tarifák változhatnak, annak érdekében, hogy tehermentesítsék a sürgősségi osztályokat.
Többszörösét fizetnénk a sürgősségi ellátásért a miniszter elképzelése szerint

Szlovákiában régóta probléma, hogy sokan akkor is felkeresik ezeket a rendelőket, amikor az állapotuk nem indokolja, vagyis nem szenvedtek balesetet és nincsenek életveszélyben. Palkovič szerint a sürgősségi ellátás díját át kell értékelni, a beteg egészségi állapotának függvényében.

Emelés 2 euróról akár 50-re

A DenníkN-nek a miniszter azt nyilatkozta, a mostani ambuláns elsősegély díjat emelni kellene. Jelenleg ez 2 euró, a kórházi sürgősségi ellátás díja pedig 10 euró. Szerinte ez nem elég motiváló ahhoz, hogy az emberek meggondolják, felkeressék-e ezeket az ügyeleteket.

Mint elmondta, olyan emberek miatt téma a díjemelés, akik például három hete tartó hasfájással, templomba menet, még beugornak a sürgősségire. Ezért kell emelni, 20, 30 vagy 50 euróra.

De gondolni kell azokra is, akik ekkora összeg kifizetését nem engedhetik meg maguknak, és az is tervben van, hogy indokolt esetben (ha valóban szükség volt a sürgősségi ellátásra) visszafizetnék azt.

Palkovič az intézkedéstől azt reméli, hogy sikerül csökkenteni az orvosok leterheltségét a sürgősségi osztályokon. A tanulmányok szerint az 50 eurós díj már eléggé motiváló lehet ahhoz, hogy a beteg a standard úton haladjon, vagyis a körzeti orvosát, illetve szakorvost keressen fel egészségi problémáival. De annak is tudatában van, hogy az orvoshiány miatt ez kényes kérdés.

Vitára bocsátva

A tárca azzal magyarázza a díjemelést, hogy az elsősegélyek és sürgősségi osztályok felkeresése sok esetben nem indokolt. Csak azért mennek oda a betegek, mert nem akarnak a körzeti orvosuknál várakozni, vagy pedig arról akarnak meggyőződni, hogy jó diagnózist állított-e fel. Emiatt pedig megtelnek a sürgősségi rendelők.

A szakmai vitára bocsátott elképzelés, vagyis a sürgősségi díjak emelése leghamarabb az új választási időszakban válhat valósággá, ugyanis elfogadásához törvénymódosításra van szükség.

A szakemberek egyetértenek

A díjemelésre az orvosok nagy része is rábólint, mert azt remélik tőle, elrettenti azokat, akik kihasználják a sürgősségi ellátást.

A valóban beteg, rászoruló embereknek szerintük viszont nem kellene fizetniük a díjat.

Dušan Zachar (az INEKO intézetből) szerint szabályozási díjakat kellene bevezetni, hogy az emberek feleslegesen ne járjanak orvoshoz és egészségügyi intézményekbe.

Szerinte a sürgősségi felkeresését bizonyos esetekben a call centrummal való kapcsolatfelvételnek kellene megelőznie, ahol a beteg információkat kapna arról, milyen egészségügyi ellátásra van szüksége, nyilatkozta a Nový Čas-nak.

ma7.sk / cas.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: kórház, nemocnica
Cookies