Back to top

Több pénz jut a kultúrára

Publikálva: 2016, november 10 - 11:37
November 8-án a Vermes-villában székelő Kortárs Magyar Galériában ülésezett Dunaszerdahely Város Önkormányzata mellett működő Kulturális és Nemzetközi Kapcsolatok szakbizottsága. A kihelyezett ülésen részt vett a város két alpolgármestere, A. Szabó László és Horváth Zoltán, valamint Ibolya Ildikó, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója, Nagy Attila helytörténész, és Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója.

A megjelenteket Karaffa Attila, a bizottság ülést vezető elnöke köszöntötte. A több mint kétórás ülésen Pápay Zoltán, a Pénzügyi osztály főosztályvezetőjétől tájékoztatást kaptak a bizottság tagjai Dunaszerdahely Város 2017-es évi költségvetésének előkészületeiről. Ugyancsak beszámolt a főosztályvezető a Csallóközi vásár rendezéséről, Takács Tímea szakreferens pedig a kulturális programok szervezéséről. A szakbizottsági ülésen a városi díjakról szóló általános érvényű rendelet módosításáról, Makovecz Imre emléktáblájáról, testvérvárosi táblák kihelyezéséről, a Dunaszerdahely város temetőiben eltemetett jeles személyiségek sírjai jegyzékének újratárgyalásáról, a karácsonyi vásár előkészületeiről, egy csukárabonyi lakossági kérvény megtárgyalásáról, melyben a képviselők meghallgatták a meghívott szakembereket. Szomorúan vette tudomásul a szakbizottság, hogy a művelődési otthon homlokzatának felújítását csak jövőre tudja megkezdeni a vállalkozó. Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója beszámolt a Vermes-villa felújításának terveiről, kérve a képviselőket, támogassák majd kérvényüket.

„Örvendetes hír, hogy meghallgatták kérésünket és a jövőben több pénz jut a kultúrára. Amennyiben a képviselőtestület elfogadja a költségvetést, nagyon bízom benne, hogy támogatják majd a javaslatot. Évek óta napirenden van a művelődési otthon külső-belső megújítása, jövőre a külső homlokzat újul meg, majd reményeink szerint a moziterem is, amelyet kamaraszínházzá szeretnénk átalakítani, meghagyva a vetítések lehetőségét is. Mindig örömmel tölt el, ha a kultúra szolgálatában tevékenykedőkkel közösen tudunk egy asztalhoz ülni és megtárgyalandó programpontok kapcsán kifejthetik véleményüket. Nagy Iván képviselőtársam javaslatára jártunk már a művelődési otthonban, ezúttal pedig a város egyik legpatinásabb épületében, a Vermes-villában tartottuk meg ülésünket. A testvérvárosi táblák kihelyezését már több éve szorgalmaztam és nagyon jó érzés, hogy a bizottság tagjai is támogatják az indítványomat. Úgy gondolom, ezzel régi adósságunk rójuk le, hiszen már majdnem minden városban jelzik a testvértelepülések neveit. Fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, az utcanevek elnevezésekor ezért mindig figyelembe vesszük az itt élő jeles személyiségek névjegyzéket, egykori utca-, dűlőneveket, amelyekben segítségünkre van Nagy Attila helytörténész is. Most először találkoztam olyan esettel, hogy a máshonnét ideköltözött lakos nehezményezte egy utcanév elhelyezését. Mindannyian azon igyekszünk, hogy a város kulturális életét gazdagítsuk és lehetőséget kínáljunk minden korosztálynak a művelődésre. ” – nyilatkozta Karaffa Attila elnök.

Ezt már olvasta?

Cookies