Back to top

Több idősnek segít az ellátásban a városi gondozószolgálat

Publikálva: 2019, április 29 - 10:11
Az önkormányzat 2019-ben 117 ezer euróval több pénzt különített el a városi gondozószolgálat működtetésére. Erre azért volt szükség, mert a szolgáltatás iránt egyre nő az igény.
Több idősnek segít az ellátásban a városi gondozószolgálat

A plusz anyagi forrásból 4 új ápolóval sikerült emelni a létszámot, ezen kívül egy új gondozó részmunkaidőben dolgozik. Ők 7 olyan idős emberről gondoskodnak, akik tavaly kérvényezték a szolgáltatást. A városi gondozószolgálat keretein belül így összesen 48 ápoló dolgozik, akik 57 embernél nyújtanak ápolószolgálatot.

Aki szeretné igénybe venni a városi gondozószolgálat nyújtotta szolgáltatást, kérvényt kell benyújtania a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal szociális osztályára. Tavaly 20 új kérvény érkezett.

Az illetékes osztályon elbírálják a kérvényt, hogy az igénylő ráutalt-e erre a szociális szolgáltatásra. Készül egy egészségügyi véleményezés, amely meghatározza a ráutaltsági fokozatot. Ez alapján döntik el, hogy hány órára kell alkalmazni a gondozót. A kérvény elbírálásakor készül egy szociális felmérés is. Ebből a felmérésből látható lesz, hogy az ügyfélnek milyen területen van szüksége ápolásra. A gondozó segít például az étkezésnél, a gyógyszeradagolásnál, a főzésnél, elkíséri az ügyfelet az orvoshoz, együtt sétálnak és sokszor enyhít az idős ember magányán is.

Dunaszerdahelyen a városi gondozószolgálat mellett Idősek otthona is működik. Az intézményben 180 idősről gondoskodnak. Az elmúlt években 20 férőhellyel sikerült bővíteni, de a várólistán még így is 36-an vannak.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies