Back to top

Tizenhárom év emlékei a Vermes-villában

Publikálva: 2023, november 24 - 06:03
A közelmúltban, november 10-én nyílt meg a Kortárs Magyar Galériában a Válogatás a Zamárdi-Kőhegy Művésztelep gyűjteményéből című kiállítás.
Tizenhárom év emlékei a Vermes-villában

„A falakon 13 év emlékei, olyan műalkotások láthatók, amelyek a maguk méretein belül és adottságaik keretében számomra a teljesség érzetét adják“ – mondta el a tárlatról Tálos Ágota festőművész, a Zamárdi-Kőhegy Művésztelep alapítója.

A Vermes-villa falain látható művek esetében sokkal fontosabb a megformálás minősége, mint maga a téma, holott azok nagy részben az évenkénti szimpózium helyszínéhez, a Balatonhoz, illetve Zamárdihoz kötődnek. A művésztelep olyan kapcsolatokat teremtett, amelyek nem rokoni, vagy nemzeti, esetleg területi összetartozás alapján kötődtek; a művészeti együtt-gondolkodás azok legszorosabb kötőeleme.

„Remélem, hogy mindezek láttán Önök is, ugyanúgy ahogy én –, azt gondolják, hogy a művészet az egyik legeredetibb, leginnovatívabb és élvezhetőbb dolog a valós életünkben!“ – zárta köszöntő gondolatait Tálos Ágota.

Varga-Amár László, a kiállítás kurátora megnyitó beszédének elején megjegyezte, annak címe: Egy gyűjtemény kialakulása is lehetne. Beszédében kiemelte a gyűjtemények, köztük is a magángyűjtemények fontosságát, - önmaga is művészként – hálásan köszönte a gyűjtők tevékenységét, akik saját igényeik mellett művészeti alkotásokat vásárolnak, szereznek meg, ezzel is támogatva az alkotó művészeket, a művészetet.

A Zamárdi-Kőhegyi Művésztelep megálmodója és működtetője Tálos Ágota, festőművész, aki egyben gyűjtő is. Az ő ízlését tükrözően és meghívása alapján kerültek ide a művészek. A művésztelepen az elmúlt 13 év alatt több mint félszáz, azaz, közel 60 művész dolgozott. Az általuk ott hagyott képekből állt össze ez a kiállítás – tudtuk meg a kiállítás kurátorától.

„Ez a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában rendezett tárlat a legnagyobb, legméltóbb és legátfogóbb bemutatkozás, amit megérdemel ez a gyűjtemény“ – emelte ki Varga-Amár László.

A Válogatás a Zamárdi-Kőhegy Művésztelep gyűjteményéből című kiállítás megtekinthető a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villában.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies