Back to top

Tízből nyolc fiatal használja naponta a Facebook-ot

Publikálva: 2023, március 5 - 08:59
Berobbant a BeReal, tör előre a TikTok, de továbbra is a Facebook a fiatalok kedvence – közölte az Ifjúságkutató Intézet pénteken friss, 15–29 évesek körében készült reprezentatív, 1000 fős kutatásának adatait ismertetve az MTI-vel.
Tízből nyolc fiatal használja naponta a Facebook-ot

A közleményben azt írták: a BeReal oldalát már minden tizedik fiatal használja naponta. A látványos növekedés ellenére az applikáció penetrációja jócskán elmarad a TikTok és a Facebook népszerűségétől. A TikTok-ot minden második, utóbbit pedig tízből nyolc fiatal böngészi minden nap.

Megjegyezték: a magyar fiatalok csupán hat százalékát teszi ki azoknak az aránya, akik egyáltalán nem használják a Facebook-ot. Ezt a platformot a YouTube és a TikTok követi, mindkettőt nagyjából azonos arányban veszik igénybe napi szinten a fiatalok.

Azonban a TikTok esetében több mint kétszer annyi – 25 százalék – az applikációt még sohasem használók aránya.

A BeReal tavaly robbant be a köztudatba, és már a magyar 15–29 évesek kilenc százaléka napi felhasználója az oldalnak. A BeReal 2020-ban indult útjára, majd 2022 végére világszerte már több mint hetvenmillió aktív felhasználóval rendelkezett – jelezték a közleményben.

A végletekig leegyszerűsített alkalmazás azzal tett szert gyors népszerűségére, hogy egyfajta antiközösségi média szerepben tetszeleg, például nincsenek filterek és szerkesztési lehetőség sincs. Az alkalmazásban az is különleges, hogy csak naponta egyszer lehet fotót feltölteni.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) égisze alatt működő Ifjúságkutató Intézet szerint

utóbbi időszakban egyre markánsabban befolyásolják a fiatalok életét a közösségi oldalak. Ebben is kiemelkedik az Instagram, ahol mások, sok esetben nem valódi profilját önkéntelenül is a sajátunkhoz hasonlítjuk.

A kutatásban rámutattak: jellemzően nincsenek nemi különbségek a közösségi oldalak használatát tekintve.

A fiatalabbak minden vizsgált közösségi oldalt nagyobb arányban vesznek igénybe, kivéve a LinkedIn-t, amely a szakmai kapcsolatépítések támogatásával főként az üzleti világban népszerű.

A korcsoportok közösségimédia-használata a kapott adatok alapján két esetben tér el markánsabban – hívták fel a figyelmet.

A TikTok-ot a 15–19 évesek több, mint négyötöde (82 százalék) használja, a 20–24 évesek (74 százalék) és a 25–29 évesek (70 százalék) ennél kisebb arányban. A Snapchat-et a 15–19 évesek közül 43 százalék, míg a 25–29 éveseknek már csupán 28 százaléka használja.

(MTI/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies