Back to top

Tíz évvel a szurkolóverés után

Publikálva: 2018, november 1 - 07:36
Szerda este a DAC és az YBS fanklub közös emlékestre várta a MOL Arénába az érdeklődőket a szurkolóverés tizedik évfordulója alkalmából.

Mint ismeretes, 2008. november 1-jén a DAC-Slovan rangadó alkalmával íródott a klubtörténelem egyik legsötétebb fejezete. Erről beszélgetett az este során Nagy Krisztián, a DAC sajtófőnöke és két akkori DAC-játékos, Novota János, a sárga-kékek hálóőre és Németh Krisztián, a csapat hátvédje. Mindkét kiválóság azóta már a DAC struktúráiban dolgozik, de eleven emlékeik vannak a tíz évvel ezelőtti eseményekről.

A beszélgetés elején Karaffa Attila szavalta el Kiss Balázs versét, amely a téma kapcsán született és Lengyel Krisztián, a szurkolóverés során súlyos sérüléseket elszenvedett DAC-rajongó történetéről is mesél. Ahogy a szervezők elárulták, Krisztiánnal több próbálkozás ellenére sem sikerült felvenni a kapcsolatot, az utolsó információk alapján a tíz évvel ezelőtti rendőrtámadás következményeként hallása tartósan sérült.

A játékosok Nagy Krisztián kérdésére válaszolva megerősítették, a Slovan elleni rangadó előtt érezni lehetett, hogy a DAC keretét gyengíteni szeretnék bizonyos csoportok, ezért eltiltásra került több játékos, ami a csapat teljesítményén is meglátszott. Ugyanakkor őszintén elismerték, a pályán a pozsonyiak jobban teljesítettek, így a négygólos vereség megérdemelt volt, más kérdés, hogy a 17 percben bekövetezett rendőri beavatkozás, amely a magyar szurkolók ellen irányult, mindenkiben nyomot hagyott.

Annál is inkább, mivel az első információk alapján az a hír terjedt a stadionban, hogy halálos áldozata is van a beavatkozásnak. Ezt az információt szerencsére Bíró Tomi saját döntése alapján nem mondta be a közönségnek, mert rossz belegondolni, milyen helyzet alakult volna ki a tragédia hírére, ami mint később kiderült, szerencsére nem volt igaz. A felelősöket közben azóta se ismerjük, igaz, a klubra hárult ennek terhe a hivatalos álláspont szerint, mert a 6100 néző helyett jóval több kapott helyet a stadionban, más kérdés, mi tetté szüksgessé a rendőri beavatkozást.

Novota és Németh is úgy emlékezett vissza, hogy éppen a pozsonyi szurkolók füstbombája nehezítette a mérkőzés lefolyását a 17 perc környékén, s már a találkozó kezdete előtt repültek be tárgyak a Slovan szektorából a dunaszerdahelyi kapus irányába. Mégis a sárga-kék szurkolókra támadtak a rendőrök, ami után ugyan kikapott a DAC, de a történtek a következő mérkőzésekre összekovácsolta a csapatot. A játékosok szerint az ősz ezt követően a focisták és a szurkolók közti kapocs megerősödéséről szólt, ezért tudtak zárt kapuk mögött is kiválóan harcolni, de sajnos az akkori klubvezetés döntéseit követően a tavasszal már nem maradt ebből a lendületből.

Németh ugyanakkor örömének adott hangot, hogy a tíz évvel ezelőtti események nem tudták megtörni a DAC-ot, s az új klubvezetésnek köszönhetően az elmúlt években pedig kialakult egy olyan közeg, amelyben hétről hétre 7-10 ezer néző szurkol a csapatnak, s bízik benne, hogy jövőre már 13 ezren is lesznek a MOL Arénában. Novota is köszönetet mondott a klubnak, hogy lehetőséget adtak neki edzőként is Dunaszerahelyen, ahol napjainkban teljesen más sporthangulat uralkodik. Abban pedig mindketten megegyeztek, hogy nem szabad lehetővé tenni, hogy hasonló esemény bármikor újra előfordulhasson.

A beszélgetést követően az est résztvevői a Trianon emlékfánál mécses gyújtásával emlékeztek meg a tíz évvel ezelőtti eseményekről, ahol Karaffa Attila kitért arra, hogy mindig nem tudjuk, miért kellett a szurkolókra támadni azon a mérkőzésen, majd az emlékezők közösen elénekelték a Himnuszt. 

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Karaffa Attila
Cookies