Back to top

Tíz éves jubileumát ünnepelte a Sikabony Polgári Társulás 

Publikálva: 2022, szeptember 11 - 16:00
A sikabonyi városrész, de a régió egyik legaktívabb, közösségi eseményeket szervező polgári társulása idén lett tíz esztendős. Ennek apropóján szervezett ünnepséget a Sikabony Polgári Társulás a „bázisuknak” számító Sikabonyi Közösségi Házban, ahol a társulás aktivitását bemutató színes, képekben gazdag kötettel is megismerkedhettek a meghívott vendégek. 
Tíz éves jubileumát ünnepelte a Sikabony Polgári Társulás 

A szeptember 10-ére szervezett ünnepség két részből állt. Első része zártkörű volt, ide a társulás támogatóit hívták meg. 

Ezen elsőként Simon Ferenc, a társulás elnöke ismertette közösségük tevékenységét és jövőbeli terveit.

„Igyekeztünk ebben a 10 esztendőben olyan programokat kínálni, ahol minden korosztály – úgy a fiatal családok mint az idősebbek, képviselteti magát”

– fogalmazott Simon, hozzátéve, hogy „a jó gazda is számba veszi a termést – most mi is visszatekintünk a kezdetekre, az indulásra, illetve azokra a programokra, amelyeket Sikabonyban szerveztünk, rendeztünk…

Itt és most elsősorban a mellettem álló Sikabony Polgári Társulás vezetőségének, tagjainak, mindennapi napszámosainknak szeretném megköszönni azt a mérhetetlen munkát és terhet, amelyet önként vettek a vállaikra, és visznek jó szívvel, nyitott lélekkel tovább.”

Ezt követően ismertette a „hosszú sikabonyi év” programjait, amelyet társulásuk szervez egy év során, így szót ejtett a farsangi batyubálról, a hagyományőrző disznóvágásról, a retro diszkókról, vagy a Szent György-napi búcsúi báluk, illetve a májusfaállításról. Elmondta, hogy  feledkeznek el a nőkről, az édesanyákról sem, meghívják őket nőnapi és anyák napi rendezvényeikre, illetve évről évre megrendezik az Egészségnapot vagy a  leglátogatottabb és a legnépszerűbb rendezvényüket, a gyermeknapot is. Hozzátette, nagy népszerűségnek örvend a családi sportnap, de a Sikikonyha főzőverseny vagy a Sikifeszt sörfesztivál is, vagy éppen a fiataloknak szóló tökös nap, ahol már a kézműveskedésé, a gyerekeké a főszerep, míg a középkorúak és a szépkorúak pedig szívesen látogatják báljaikat, mint például a Katalin bált is. Nem feledkeznek el jubiláló tagjaikról sem, az év utolsó hónapja pedig már rendszeresen a Mikulásünnepséggel kezdődik, és karácsonyfa-díszítéssel, betlehem és adventi koszorú készítésével folytatódik a közösségi ház udvarán. A „hosszú sikabonyi évet”, mint Simon Ferenc megjegyezte, rendszeresen a szilveszteri mulatsággal zárják.

„Igyekszünk tehát feleleveníteni elfelejtett hagyományokat, készülünk az ünnepeinkre, s rendezvényeinket olyan kultúrműsorokkal igyekszünk gazdagítani, melyeken gyakran fellépnek Sikabony szülöttei, különböző korosztályú kezdő művészek és gyerekek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a polgári társulás vezetősége és az aktív, tenni akaró tagjai ezeknek a rendezvények a megszervezését szabadidejük rovására és ingyen végzik” – tette hozzá a társulás elnöke, ígérve a folytatást, ugyanis „az együtt, egymásért végzett munkának van csupán értelme, és csakis az az igazán gyümölcsöző”.

Ezt követően Nagy Attila, portálunk főszerkesztője mutatta be a jelenlévőknek a társulás tíz éves jubileumára kiadott könyvüket, illetve köszönte meg a társulás tagjainak, hogy életet vittek Sikabonyba.

„A többiekért való felelősség, ez a mindennapokban való helytállás teszi a Sikabony Polgári Társulást élő és éltető közösségé” – fogalmazott főszerkesztőnk.

A jubiláló közösséget városunk polgármestere, Hájos Zoltán is köszöntötte. „A tízéves  munka, annak kimagasló tartalma, minden egyes eseménye mögött ott áll a lelkesedés, a szeretet, az együttműködés. Részünkről ez hatalmas elismerést érdemel, hiszen nincs másik ilyen közössége Dunaszerdahelynek, mint a sikabonyi társulásé, amely így és ilyen hosszú ideig együtt tud működni” – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, hogy a tagok erejükön felül, munkaidejükön túl, szabadidejük rovására egy közösség örömére végzik közösségépítő munkájukat.

„Meggyőződésem, hogy ez a csapat ugyanolyan lelkesedéssel, ugyanolyan elszántsággal fogja tovább vinni, tovább szervezni a programokat, mint ahogyan azt eddig tette”

– emelte ki Hájos Zoltán, aki hasznos ajándékkal is meglepte a társulást.

Puha György, Sikabony aktív képviselője is szólt az egybegyűltekhez. „Tíz évvel ezelőtt kezdődött a történet, a Sikabonyi Közösségi Ház felújításával, ahol páran összefogta, megalapították a Sikabony Polgári Társulást, azzal a céllal, hogy felébresszék a kulturális és közösségi életet Csipkerózsika álmából itt Sikabonyban” – fogalmazott a képviselő, rámutatva arra is, hogy a kezdetektől három alappillérre épül a munkájuk: a barátságra, az összefogásra és a tettrekészségre.

„A lelkesedés diktálta az iramot és a kitartás érte el a célt (...) és ami a fontos, nem azért kezdtek dolgozni, divatos eszméknek szolgáljanak vagy politikai tőkét kovácsoljanak belőle… (...) Köszönjük, hogy példát mutattak tenni akarásból!” 

Az ünneplőket köszöntötte még Bene Sándor mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főtanácsosa és Izsák Lajos népi főzőmester is, valamint Kevicky Tünde adott rövid műsort.

A zártkörű ünnepséget, amelyen részt vett városunk két alpolgármestere, A. Szabó László és Karaffa Attila is, állófogadás zárta, ám a nagyközönség számára nyilvános programok csak ez után vették kezdetüket.

A kapunyitásra után előbb a countryzenéé volt a főszerep, akkor a Confield Kids countryzenekar lépett fel, majd Ambrus Lelkes Simona és Gizka Oňová, valamint Kosár Szabolcs és Kosár Janka zenés műsorára vártak mindenkit, zárásként pedig DJ CRAFT szórakoztatta a nagyközönséget.

A kiérkezőket az elmaradhatatlan lacipecsenyék, omlós sült húsok és kolbászok mellett az italok bő választéka is várta aznap a Sikabonyi Közösségi Ház udvarán.

Az eseményen készült képgalériánkat itt tekinthetik meg.

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies