Jelenlegi hely

Tisztelt dunaszerdahelyiek!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, április 3 - 08:37 | Hírek
Az elmúlt néhány hét mindannyiunktól – kicsiktől, nagyoktól egyaránt - nagy adag együttérzést, önfegyelmet, türelmet és józan észt kívánt meg.
Tisztelt dunaszerdahelyiek!

Jelenünkben, amikor a koronavírus fenyegetése valósággá vált, városunk önkormányzata is igyekszik többféleképpen segíteni.

A Magyar Közösség Pártja dunaszerdahelyi képviselőcsoportjának tagjai felajánlották havi jutalmukat szájmaszkok, kesztyűk és fertőtlenítőszerek vásárlására, ehhez a felajánláshoz csatlakoztak az alpolgármesterek és jómagam is. A hivatal alkalmazottainak, valamint a Városi Rendőrség tagjainak féléves jutalmaira szánt csaknem 50 000 euró összeget a dolgozók felajánlása alapján védőfelszerelések vásárlására fordítjuk. Az önkormányzat 10 ezer szájmaszkot vásárol, hogy így is segítsen védeni a lakosok egészségét. Munkatársaink intézik a bevásárlást, illetve gyógyszerek kiváltását az egyedülálló és rászoruló szépkorúak megsegítésére. Meggyőződésem, hogy Önök közül is sokan tesznek így, ott segítenek, ahol szükségét látják.

A szentmise közvetítésére a katolikus templomból a dunaszerdahelyi.sk portál youtube-csatornáján kerül sor. A lomtalanítást ugyan a város polgárainak biztonsága érdekében egy későbbi időpontra halasztottuk, azonban a faágak, gallyak, fás szárú növények elhordását a Municipal városi vállalat munkatársai folyamatosan végzik ezekben a napokban. A városi hivatal elhalasztja az ingatlan- és ebadó, valamint a szemétilleték befizetésének határidejét.

Hivatalos városi adományszámlát nyitottunk, Ön is hozzájárulhat a világjárvány kapcsán kialakult helyzet dunaszerdahelyi kezelésére létrehozott segélyalaphoz a következő számlaszámon: SK92 7500 0000 0040 2757 8070. A befolyt pénzösszegből védőfelszereléseket és fertőtlenítő szereket szerzünk be, valamint célunk biztosítani a szociális intézményeinkben dolgozó munkatársaink és önkénteseink védőfelszereléssel való ellátását, megsegíteni a magukat ellátni nem képeseket, időseket, karanténban lévőket, továbbá biztosítani a lakosság online tájékoztatását, illetve az online eszközökkel nem rendelkező, főleg idős emberek tájékoztatását.

A dunaszerdahelyi iskolákba és oktatási intézményekbe való beíratásokkal kapcsolatos teendőkről, illetve az élet egyéb területein történő eseményekről, felhívásokról olvashatnak a dunstreda.sk városi honlapon, valamint a dunaszerdahelyi.sk-n.

Az egymást való segítés legfontosabb része azonban a mindennapokban zajlik, Önök által. Köszönöm mindenkinek, aki kiveszi belőle a részét. Anyagot ajándékoz, szájmaszkokat varr, kihordja az arra leginkább rászorultaknak. Vért ad, aki teheti, orvostanhallgatók segítik a kórházi személyzet munkáját. Online meseolvasás zajlik, sportklubjaink a szociális hálón keresztül tartják meg az edzéseket. Itt vannak azok, akik saját egészségüket veszélyeztetve állnak a pénztárgépek mögött, az utcákon ügyelnek mindannyiunk biztonságára, vagy minden erejüket bevetve a kórházban gyógyítanak, védik az egészségünket. A tanárok új szerű módón és felhasználva a napjaink technikáját, online adják át tudásukat, a szülők nagyobb mértékben segítik gyermekeiket a tanulásban… Most van az a „tanulási” idő számunkra is, amikor tanuljuk jobban megbecsülni azok munkáját, akik a COVID-19 előtti életünket egyszerűsítették, sokszor anélkül, hogy ez tudatosult volna bennünk. Most van az, amikor kint állunk a balkonon, udvaron, és vastapssal köszönjük meg nekik, amikor elismerjük, amit értünk tesznek.

Nincs ennek még vége. Mindannyian tisztában vagyunk ezzel. Sok-sok együttérzésre, önfegyelemre, türelemre és józanészre lesz még szükségünk. Amit azonban a mai napig együtt elértünk, azt bizonyítja, hogy képesek leszünk legyőzni ezt az akadályt, győzni tudunk a vírus felett. Közös erőnk kifejtésével nap, mint nap ezt bizonyítjuk.

Ez a gondolat kísérjen minket. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk közösségünkre!

Hájos Zoltán polgármester