Back to top

A tehetség és a hit megmutatkozása a művészet

Publikálva: 2020, július 10 - 16:26
Csütörtökön huszonharmadik alkalommal díjazták a Képzőművészeti Spektrum elnevezésű versenybe nevezett művek válogatásából készült kiállítás megnyitóján a Nagyszombati kerület és a Dunaszerdahelyi járás amatőr művészeit.
A tehetség és a hit megmutatkozása a művészet

Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya üdvözölte a kiállításra érkezett vendégeket, köztük városunk alpolgármesterét, Karaffa Attilát, Gútay Lászlót, a városi képviselő-testület kulturális bizottságának elnökét, a Csallóközi Múzeum igazgatóját, Nagy Ivánt, a versenyt meghirdető Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjét, Jana Svetlovskát, valamint a megnyitó minden kedves látogatóját. Külön köszöntötte a képzőművészeti verseny zsűrijének elnökét, Bohumír Bachratýt és Ferdics Bélát, aki a zsűrizés mellett a kiállítás kurátora is volt. Bevezetőjében elmondta, az idén, ebben a nem szokványos évben 231 művet neveztek be az amatőr képzőművészek versenyébe, melyből 73 művész 143 alkotását választotta ki a szakmai zsűri. Mint mondta, 21 nyertes művet sorolt fel a szakmai ítészek testülete a megyei verseny egyes kategóriáiban, továbbá 10 elismerő oklevelet, valamint két különdíjat - a Csallóközi Múzeum és a Csallóközi Népművelési Központ Rácz László díját - adják át a megnyitó ünnepség keretében, ugyanakkor a járási versenyben 14 díj és 4 elismerő oklevél kerül a kiválasztottak kezébe.

Bohumír Bachratý, a szakmai zsűri elnöke egy igazán minőségi kiállítás megnyitóján üdvözölte a látogatókat. Ő maga már hosszú évek óta követi szakmai szemmel a Spektrumra érkező műveket, ezért mindig örül a visszatérőknek, de legalább annyira annak, hogy új arcokat is fedezhet fel az alkotók közt. Elmondta, a megnyitó előtti szakmai szimpóziumon már találkoztak és beszélgettek a megjelent művészekkel. „A képzőművészet ellenálló. Ellenáll a testi és lelki betegségeknek - igazolják ezt a teremben látható művek is. Szerencsére a képzőművészeti kiállítás is védve van, hiszen csupán szemmel élvezzük az itt kiállított alkotásokat; a művészetet nem kell testtel érinteni, mégis elér mindenkit” - emelte ki Bachratý úr. „Huszonhárom évnyi Spektrum után is elmondhatjuk, mennyire jó, hogy Szlovákiában, Európában és a világon is létezik amatőr művészet, nem csak hivatásos. Az amatőr szó egyáltalán nem lekicsinylő értelemben, hanem abban az értelemben van jelen, hogy ezek az alkotók nem a művészetből élnek, egyéb elfoglaltságuk mellett, hobbi gyanánt alkotnak. A tehetség és a hit mutatkozik meg ezeken az alkotásokon” - zárta szavait a zsűri elnöke.

Ferdics Béla, aki az idén második alkalommal vett részt a zsűri munkájában, magyarul értékelte a versenyt. Megköszönte Bohumír Bachratý méltató szavait, aki nemcsak érti munkáját, hanem kritikájával, tanácsaival sosem beszél mellé - minden alkotó számára élmény vele találkozni.

Értékelése közben elmondta, szoborból, plasztikából érkezett a legkevesebb a versenyre, ami ezen művészeti szakág költségessége és helyigénye miatt érthető is. Ezúttal is több teret kapott a síkművészet, melyben a művek egy része - sokszor az alkotók kora ellenére is - szinte kortalannak tekinthető. Majd részletesebben jellemezte az egyes műfajokban érkezett műveket, valamint néhány tudnivalót azokról, közben kiemelve egy-egy érdekesebb művet, ecsetkezelést, színhasználatot. Mint mondta, az idei versenynek különösen örült, mert a sok beérkezett alkotás azt igazolja, hogy a művészetet nem lehet eltiporni, egy világjárvány sem tudja megállítani a tehetséges és tenni akaró művészeket.

A köszöntők és az értékelés után a díjak átadására került sor, az elismerő szavak mellett nagy tapssal jutalmazta a díjazottakat a szép számú közönség is.

A megnyitót Mezei Ernő zongoraművész fantasztikus játéka keretezte, aki vidám percekkel emelte a csodás délután hangulatát.

A kiállítás 2020. július 25-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállító pavilonjában.

Tekintse meg a megnyitón készült felvételeinket Képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies